Radar het consumentenprogramma dat elke week word uitgezonden op tv heeft de huidige slimme meters onder de loep gelegd. Hieruit blijkt dat niet alle slimme meters zo betrouwbaar zijn. De Universiteit van Twente heeft een onderzoek uitgevoerd onder de slimme meters en daar kwam uit voort dat er zo’n 850.000 huishoudens zijn die een slimme meter hebben die foutief de standen meet.
Lijst foutieve slimme meters beschikbaar gesteld
Er waren slimme meters die hogere meterstanden doorgaven dan dat de huishoudens in werkelijkheid hadden verbruikt. De meting van de verschillen liep zelfs op tot 582%. De foutieve slimme meters zijn daarop bekend gemaakt:
- Echelon 83331-1IMAD KAP4
- Enermet E420-n(t)(s) P8KM
- Iskra MT371-D1A52 ZBEP
- Iskra MT171-D2A52 RBEN
- Iskra MT382-D2A52 ZBBD
- Iskra MT171-D2A52 ZBER
- Iskra MT382-D2A52 ZBEV
- Landis + Gyr ZCF110CBtFs2 E0004
- Landis + Gyr ZMF110CBtFs2 E0005
- Landis + Gyr ZCF120ABd(F)s2 KAAE
- Landis + Gyr ZMF120ABdFs2 ZAEX
Ook uw verbruik ineens hoger na plaatsing slimme meter?
Heeft u na het plaatsen van de slimme meter nu ook te maken met een hoger energieverbruik terwijl er niets is veranderd in uw situatie? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw energieleverancier en stel dit ter sprake. De Consumentenbond heeft na aanleiding van de uitzending van Radar aangegeven ook een onderzoek te willen starten. Een energieleverancier zal aangeven dat u uw slimme meter kunt laten ijken. Maar let hierbij op dat de kosten tussen de €200 en €700 liggen. De Universiteit Twente heeft dan ook al aangegeven dat een ijking geen nut heeft omdat deze niet word gemeten met de piekbelasting.
Meld uw klachten bij Radar voor 19 maart 2017!
Radar raadt mensen die ineens een hoger verbruik hebben na het ontvangen van de slimme meter om hun geld terug te halen. Pak uw eindafrekeningen van de afgelopen drie jaar erbij en kijk naar het historische verbruik, wijkt uw huidige verbruik erg af? Dan is de kans groot dat uw slimme meter afwijkingen vertoont. Radar is tevens een meldpunt gestart waar consumenten terecht kunnen met hun klachten over de slimme meter. U kunt uw klachten daar neerleggen tot en met zondag 19 maart 2017.
Slimme meter kan nog geweigerd worden voor plaatsing
Men kan tegenwoordig de slimme meter nog weigeren maar uiteindelijk word de slimme meter in 2020 wel verplicht. Netbeheerders dienen de slimme meter die een hoger verbruik registreren dan ook te vervangen. Hier zijn voor de consument wel kosten aan verbonden wat eigenlijk voor rekening van de netbeheerder dient te komen.