Minder betalen voor energie doe je zo

Lagere kosten, en dan met name energiekosten, dat wil bijna iedereen. Maar wist je dat je lagere kosten niet creëert door voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen. Ook kijken naar je energieverbruik levert soms heldere inzichten op. Zoals een kostenpost waar je misschien niet zo snel bij stil staat maar die je wel veel geld kan besparen; je verlichting.

In veel huishoudens wordt nog steeds veel energie verbruikt door te duren lichtbronnen. En dat is jammer. Om te weten hoe je kunt besparen, moet je natuurlijk wel eerste weten wat je verlichting kost. En vooral wat het verschil is tussen de diverse lichtbronnen. En wees gerust, besparen betekent niet dat je de helft van het licht nu uit moet doen.

De lichtbronnen

We beginnen maar gewoon bij het begin met de lichtbron (of wat jij waarschijnlijk de lamp noemt). Vroeger hadden we alleen gloeilampen maar tegenwoordig is er gelukkig veel meer keuze. Denk aan spaarlampen, halogeenlampen en LED lampen zijn. Weet jij wat het verschil is? En weet je ook hoeveel deze soorten verbruiken? Wel belangrijk als je een goede keuze wil maken.

Om je een kleine indruk te geven…

Wil je de diverse lampen vergelijken dan is het belangrijk om te weten dat je bij de verschillende lampen niet het zelfde watt aan moet houden. In ons overzicht hebben we daar dus rekening mee gehouden. We vergelijken diverse lichtbronnen die dezelfde hoeveelheid licht uitstralen. Voor alle berekeningen gaan we uit van 4 branduren per dag, een jaar lang.

Een gloeilamp van 40 Watt die elke dag 4 uur brandt, verbruikt jaarlijks 57,6 kWh. Een halogeenlamp van 30 Watt is vergelijkbaar met de gloeilamp van 40 Watt. Het energieverbruik voor net zoveel branduren bij een halogeenlamp is maar 43,2 kWh per jaar. Een spaarlamp van 8 Watt (die ook weer overeenkomt met de gloeilamp van 40 Watt) is met een jaarverbruik van 11,5 kWh nog wat zuiniger. Maar de koning van de lampen qua zuinigheid is met recht deLED lamp van 6 watt met een verbruikt van maar 8,5 kWh per jaar. Kijk hier om direct lampen en lichtbronnen te vergelijken.

Van watt naar lumen

Was je in het bovenstaande schema even verbaasd dat een LED lamp van 6 watt gelijk staat aan een gloeilamp van 40 watt? Dan snap je waarom even vergelijken eigenlijk best lastig is. Het aangeven van de hoeveelheid licht in watt klopt ook eigenlijk niet. Dat komt omdat de ene lamp een hele andere lichtuitstraling heeft dan de andere. En watt geeft eigenlijk niet het licht maar het elektrische vermogen aan waardoor op deze manier vergelijken dus eigenlijk niet mogelijk is. Precies de reden waarom de fabrikanten voortaan het licht in lumen aan aanduiden.

Voorlopig wordt nog we zowel het aantal watt als het aantal lumen (afgekort als lm) op de verpakking aangeduid.

Kleurinstellen en dimmen

Denk je nu dat LED verlichting wel goedkoop is maar nog steeds dat ongezellige witte licht? Dan vertellen we je graag dat hoeveel opties LED tegenwoordig heeft. Met de LED spots kun je uiteraard heel gemakkelijk een hele ruimte verlichten of de nadruk leggen op een mooi schilderij. Maar LED lampen zijn ook dimbaar. Er zijn zelfs versies waarbij je kunt kiezen voor kleurinstebare verlichting. En wist je dat er hanglampen zijn die ook omhoog kunnen schijnen waardoor diffuus licht weerkaatst wordt.

Ledverlichting is overigens ook ideaal voor buiten. En door het lage energieverbruik is het minder kostbaar om een lamp de hele nacht aan te laten zodat je je wel veilig kunt voelen.

Power.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart