Vorig jaar was er meer draagvlak voor stoppen met aardgas. Dat neemt nu weer af. Dat kwam naar voren uit een onderzoek klimaatbureau Hier. Een jaar geleden waren zes op de tien Nederlanders nog positief over aardgasvrij wonen. Dat percentage is flink gezakt: minder dan de helft van de huishoudens is hier nu nog positief over.
2030
In 2030 moeten anderhalf miljoen huishoudens gasloos zijn. In 2050 zullen alle zeven miljoen woningen van het gas af moeten zijn. Het is belangrijk dat hiervoor een groot draagvlak is. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit draagvlak afneemt. Minder mensen kijken positief naar gasloos wonen. Dat heeft voornamelijk te maken met de hoge kosten voor de alternatieven. Zo is een warmtepomp bijzonder prijzig en dat leidt tot zorgen.
Bovendien is de onderliggende motivatie ook afgezwakt. De groep voorstanders voor stoppen met aardgas noemt het klimaatprobleem een belangrijk speerpunt. Deze groep is echter veel kleiner geworden: gehalveerd zelfs.
Er is wel een grote groep die vindt dat de aardgasboringen in Groningen moeten stoppen vanwege de aardbevingen. Deze groep is zelfs verdubbeld ten opzichte van afgelopen jaar. Tegenstanders noemen het een linkse hype en vinden dat dit gewoon door mag gaan.
Reactie klimaatbureau
Het klimaatbureau snapt dat niet iedereen zin heeft in die duurzame maatregelen. De cv-ketel verwijderen brengt natuurlijk veel kosten met zich mee. Volgens een woordvoerder van klimaatbureau Hier is het wel belangrijk dat er een groot draagvlak is. Dat kan ontstaan als er meer duidelijkheid is over de kosten en de financieringsregelingen. Ook de voordelen moeten benoemd worden. Met een gasloze woning kunt u namelijk ook veel energie besparen.
Warmtepompen
Elektrische oplossingen, waaronder de warmtepomp, is het populairste alternatief voor aardgas. Circa een vijfde van de ondervraagden gaf aan dat zij deze optie een voorkeur geven. 14 procent kiest echter liever voor een warmtenet en 8 procent voor biogas. 21 procent van de mensen geeft aan dat het hen niet uitmaakt ‘zolang de woning maar warm is’.
De grootste groep, 26 procent, heeft zich hier nog niet voldoende in verdiept en kan daarom geen antwoord geven op deze vraag.
Energie vergelijken?
Gas wordt steeds duurder en daarom is gasloos wonen kan daardoor wel degelijk interessant zijn. Wilt u alvast besparen op uw energierekening? Dan kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.