Wanneer laadt u uw mobiele telefoon op? De feiten en fabels over ‘s nachts opladen!

mobiele telefoon opladenAls u ’s nacht slaapt gebeurt er van alles in uw woning. Zo heeft u de vaatwasser misschien wel aangezet of heeft u nog wat was in wasdroger gestopt. Als u heeft gekozen voor een dubbeltarief is het ook nog eens voordeliger om dit gedurende de nachtelijke uren te doen. Een mobiele telefoon wordt ook vaak in de nacht opgeladen. Is dat echter wel zo verstandig? In dit artikel leest u daar meer over.

Feiten en fabels over de mobiele telefoon opladen

Uw mobiele telefoon opladen is natuurlijk belangrijk. Ook de volgende dag wilt u graag bereikbaar zijn. De meeste mensen hangen hun mobiele telefoon ’s nachts aan de lader. Is dat echter wel zo verstandig? Kan uw smartphone bijvoorbeeld oververhit raken of is het slecht voor de accu? Of is het misschien wel slecht voor uw energierekening? Hieronder volgen de feiten en fabels.

1. Het is slecht voor uw accu

Fabel. Dat klopt niet, mits uw mobiele telefoon ouder dan twee jaar is. Heeft u pas een nieuwe smartphone gekocht? Dan kunt u uw smartphone prima opladen als u slaapt. Het is niet meer mogelijk om uw telefoon te ‘overladen’. De accu bestaat uit een lithium-ion accu en deze zijn veel beter dan de traditionele nikkel-accu’s. Wel is het belangrijk om te weten dat lithium-ion accu’s ook niet eeuwig meegaan. Is uw smartphone al iets ouder dan twee jaar? Dan kunt u wel degelijk problemen met uw accu krijgen.

2. Mijn mobiele telefoon raakt oververhit

Fabel. Ook dat klopt niet. Vrijwel alle smartphones stoppen met opladen als deze op 100 procent zijn. Vaak loopt de accu eerst weer leeg naar 95 of 96 procent voordat deze weer begint met opladen. Uw smartphone raakt daardoor niet meer oververhit. Toch komt deze fabel wel ergens vandaan: dat kon u namelijk wel overkomen met oudere toestellen met nikkel-batterijen. Uw smartphone zal wel iets warmer worden als deze oplaadt. Dat is wel iets waar u rekening mee moet houden. Leg uw smartphone daarom liever niet op uw laken.

3. De hele nacht opladen werkt het beste

Fabel. Dit is de derde fabel op een rij die niet klopt. Uw accu blijft namelijk het beste als deze tussen 50 en 80 procent vol is. Batterijen blijven op die manier actief en daarmee hebben de batterijen ook een langere levensduur. Het is dus raadzaam om uw mobiele telefoon niet verder te laden dan 80 procent. Echter kunnen wij voorstellen dat u uw smartphone graag op 100 procent wilt hebben, vooral als u de deur uitgaat.

4. Ik kan mijn hoesje beter afdoen als ik mijn mobiele telefoon oplaad

Feit. Yes, dit is het eerste punt dat wél klopt. U kunt het hoesje beter afdoen als u uw mobiele telefoon oplaadt. Er ontstaat namelijk extra warmte als u uw mobiel oplaadt. De accu wordt warmer en met een hoesje wordt het zelfs extra warm. Voor de levensduur van uw accu is het dus raadzaam om het hoesje eraf te halen als u uw mobiele telefoon oplaadt.

5. Ik kan mijn smartphone beter uitdoen als deze oplaadt

Feit. Ook dat klopt. U kunt uw mobiele telefoon bij voorkeur uitdoen als deze oplaadt. Uw mobiele telefoon maakt namelijk nog steeds verbinding als deze aanstaat. Ook verbruikt uw telefoon steeds stroom als deze opgeladen wordt. Alle beetjes helpen natuurlijk, dus u kunt uw smartphone daarom wel degelijk beter uitzetten. Al scheelt dat zeker niet veel.

6. Opladen naast mijn bed is slecht voor mijn gezondheid

Er komt enigszins straling van uw telefoon af. U kunt daardoor ervaren dat u minder goed slaapt. Volgens de WHO (World Health Organisation) is dit slecht voor uw gezondheid. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Het risico wilt u vast en zeker liever niet lopen. Leg uw smartphone daarom op gepaste afstand.

Uw mobiele telefoon goedkoper opladen?

Dat waren de feiten en fabels over het opladen van uw mobiele telefoon. Wilt u uw smartphone graag goedkoop opladen? Dan kunt u uiteraard energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo