NAM ( Nederlandse Aardolie Maatschappij )

De NAM ( Nederlandse Aardolie Maatschappij ) is een maatschappij die het Nederlandse aardgas en aardolie opspoort in onze aardbodem, zij zijn actief sinds 19 September 1947 en zij delven zowel op land en op zee. Hun hoofdkantoor is gevestigd in Assen tevens hebben zij kantoren in Hoogezand-Sappemeer en in Den Helder. De NAM heeft 1800 medewerkers in dienst.

Na de ontdekking van het olieveld te Schoonebeek werd de NAM opgericht. Shell en Esso besloten daarom een maatschappij op te richten die aardolie en aardgas konden opsporen en winnen. In Coevorden werd het eerste aardgasveld aangeboord, gevolgd door kleinere gasvelden bij De Wijk, en in 1959 de gasbel te Slochteren.

De NAM was in 1961 het eerste bedrijf dat naar gas boorde in West-Europa. Op 30 december 2008 verkocht de NAM zijn exploratie-productie en transportactiviteiten voor olie en gas aan het franse GDF Suez. De NAM is nog steeds voor 25% in handen van ExxonMobil en de andere 25% ligt nog in handen van de Shell. Shell en ExxonMobil zijn beiden aandeelhouder in GasTerra die het grootste transportnetwerk van gas heeft.

Power.nl
Logo