Nederland levert meer stroom aan België

stroomnet

Doordat België te maken heeft met een stroomtekort mede door het sluiten van haar elektriciteitscentrale levert Nederland meer stroom aan het land. Sinds vorig jaar is de energieproductie gestegen en dat ligt onder andere aan het feit dat er meer stroom nodig is in België.

Nederlandse stroomexport met 21% toegenomen

De Nederlandse export aan stroom lag 21% hoger dan in 2013 zo bleek uit cijfers van het CBS. Door het stroomtekort in België stijgen de energieprijzen en is daarmee nu het duurste land qua energieprijzen. De industrie in België betaalden een hogere stroomprijs dan in Nederland (4%). Voorheen was het juist Nederland die meer betaalde voor haar stroom, in 2013 was de gemiddelde stroomprijs 10% hoger.

België zoekt manieren om stroomvoorraad aan te vullen

België blijft nog wel even in deze tendens hangen omdat het land van plan is om meer kerncentrales te sluiten. De Belgen zijn op zoek naar andere optie’s om stroom te genereren en worden meer afhankelijk van buitenlandse importstroom.

Rechtstreekse pijpleiding vanuit Nederland voor stroom

De Belgische overheid bekijkt nog de mogelijkheid om een kabel vanuit Nederland naar België te laten lopen. Vanuit Nederland kan er dan stroom rechtstreeks naar België worden geëxporteerd. Essent en Delta hebben vorig jaar al aangegeven dat zij de stroomlevering aan België willen gaan verzorgen.

Nederland heeft haar gascentrales nog als optie, wanneer het stroomtekort zal aanhouden kunnen deze in werking worden gesteld om zo stroom te kunnen leveren aan België.

Bron: FD

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken