Nederlandse huishoudens betalen in vergelijking met andere landen veel voor energie

energiekosten verlagen

Uit een bericht van Elsevier blijkt dat Nederlandse huishoudens op internationaal niveau gezien erg veel betalen voor hun energierekening. Eurostat het statistisch bureau van de Europese Unie berekende zelfs dat Nederland veel meer belasting betaalt voor zijn stroom dan de inwoners van Zweden, Frankrijk, Verenigd koninkrijk en Finland.

BTW, en extra heffingen maken energierekening duurder

Naast de btw die geheven word over uw gebruik van stroom wat dit jaar komt op 5.5 ct per kilowattuur word er ook nog eens energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie geheven. In principe hoort de energierekening voor 2016 een stuk lager uit te vallen maar de overheid brengt allemaal extra kosten in rekening. De overheid wil dat huishoudens zuiniger omgaan met hun energieverbruik en gasverbruik maar laat ze hier ook voor betalen.

Nederlanders betalen fors meer om woning te verwarmen en te verlichten in 2016

Het komt er op neer dat het verwarmen van uw woning en het verlichten ervan zwaar belast word door de overheid. Kijk eens naar de energiebelasting op gas deze is voor 2016 met maar liefst 32% verhoogd, voor huishoudens een verhoging naar 66 eurocent per kubieke meter. Vereniging Eigen Huis kwam met het bericht dat de energierekening nauwelijks verhoogd zou worden maar niets is minder waar.

In vergelijking met 1996 toen de energiebelasting voor het eerst werd geïntroduceerd betalen we nu 8 keer zoveel sinds de afgelopen 20 jaar. Toen kwam de overheid met de Opslag Duurzame Energie: huishoudens betaalden per jaar €10 in 2013 dat leverde de overheid 97.4 mln euro op, dus steeg de ODE een jaar later weer en betaalden we 174 mln in 2014, de overheid wil dit bedrag naar 2.3 mrd euro brengen in 2020.

Internationaal gezien betaalt Nederlands huishouden meer voor stroom

Wanneer de totale kosten op de energierekening vergeleken worden dan komt daaruit voort dat de Nederlandse huishoudens fors veel meer betalen voor het gebruik van stroom en gas ten opzichte van de andere landen. Ook de belasting op aardgas ziet grote verschillen, Nederland betaalt samen met Zweden en Denemarken het meest aan belasting voor aardgas. Het verwarmen van onze huizen kost de Nederlandse belastingbetaler dan ook meer geld in 2016.

Energieprijzen nog steeds laag maar de belastingen niet

Het meest zure aan dit plaatje is dan ook de energieprijzen van de energiebedrijven: die zijn lager geworden. De aardgasprijzen zijn de afgelopen 2 jaar juist gedaald met 15%. Als de energiebelastingen niet zo exhorbitant waren gestegen dan was een gemiddeld huishouden met 4 personen (vrijstaand huis) bij een verbruik van 4580 kilowattuur aan stroom en gas 2220 kubieke meter gas er circa €175 op vooruitgegaan op jaarbasis.

Een energie vergelijk biedt duidelijkheid

Het aandeel in duurzame energie is gestaag  erop vooruit gegaan van onze belastingcenten. De energieprijzen liggen nog steeds op een historisch laag punt en de verwachting is dat dit nog wel even zo zal blijven. Houd er daarom rekening mee in uw energie vergelijk dat u zich niet te lang vastlegt, u heeft dan anders niet de mogelijkheid om te kunnen profiteren van de lage energieprijzen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken