De nieuwe klimaatregelingen vanuit het kabinet zijn bekend. Nederland moet in 2030 de CO2 uitstoot met 49% hebben verlaagd. Daarbij gaat de complete energievoorziening op de schop. Dit valt te lezen in het NRC. Er zal een nieuwe klimaatwet komen die het energieakkoord vervangt in 2023. De eerste grote maatregel is dat alle kolencentrales in 2030 dicht moeten zijn.
CO2 uitstoot moet met 49% verlaagd worden
De CO2 uitstoot vanuit de industrie en energiecentrales zal worden gerecycled en opgeslagen. Hoe de opslag plaats zal vinden is nog niet bekend. Er wordt al gekeken naar ondergrondse opslag van de CO2. Verder zullen er vanaf 2021 geen nieuwbouwwoningen worden gebouwd met een gasaansluiting. Alle toekomstige nieuwbouwwoningen gaan dus van het gasnetwerk af. En maken dan gebruik van duurzame warmte.
Bedrijven krijgen CO2 heffing opgelegd
Bedrijven zullen te maken krijgen met een CO2 heffing en gaan dus betalen voor de CO2 uitstoot. Er rijst ook kritiek op de besteding van de SDE+. Deze zal voornamelijk worden gebruikt om de CO2 reductie te bevorderen. Daardoor wordt de groei in duurzame energie beperkt. Omdat het kabinet de transitie naar de nieuwe regelingen wil opvoeren zullen ze een nieuw energieakkoord opstellen.
Minder budget voor salderingsregeling in nieuwe kabinet
De salderingsregeling zal na 2020 ook worden hervormd en versoberd. Het budget voor de subsidieregeling voor het opwekken van duurzame energie zal €600 miljoen minder zijn. De overheid zal dat weer investeren in andere projecten. Het komt er dus op neer dat de belastingbetaler meebetaalt aan de nieuwe klimaatregelingen.
Belasting op vliegtickets
De luchtvaart ontkomt ook niet aan de regels want die krijgen te maken met een vliegticket tax. Daardoor zullen de vliegtickets duurder worden. Ook het vrachtverkeer zal te maken krijgen met kilometerheffingen. En er zullen meerdere windparken bij komen op zee om het aandeel in duurzame energie te vergroten. Al met al vele inkomsten extra voor de regering.