Nieuwe stroomranking: Eneco haalt voldoende in duurzaamheid

eneco windpark

De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur&Milieu en Wise hebben hun nieuwe stroomranking voor dit jaar weer gepresenteerd. Het duurzaamheidsonderzoek heeft weer de meest duurzame energieleveranciers onderzocht en de niet duurzame energieleveranciers. Daar kwam Eneco met een simpele voldoende uit.

Kleintjes in energiemarkt scoren het beste

De kleinere energiebedrijven en nieuwkomers scoren het best waar het duurzame energie aangaat. Zo zijn De Unie, Pure Energie en Qurrent beoordeeld met een 10. Dat is de hoogste score in de lijst. De Unie wekt zelf geen duurzame energie op maar neemt deze af van lokale bronnen. Pure Energie en Qurrent daarentegen wekken zelf wel duurzame energie op.

Traditionele energiebedrijven krijgen onvoldoende

Net als de voorgaande jaren zijn Nuon en Essent weer koploper in het opwekken van grijze energie, volgens de stroomranking zijn deze energiebedrijven dan ook vervuilend en kregen ze een onvoldoende. Beide bedrijven vinden het onderzoek achterhaald omdat grijze energie nog steeds nodig is om aan vraag en aanbod te kunnen voldoen.

Nuon en Essent vinden onderzoek achterhaald

De winnaars van de stroomranking leveren een klein percentage aan duurzame energie volgens Nuon. Er zijn 34 energiebedrijven onderzocht en twee derde ervan heeft een onvoldoende gekregen. Wel is het gemiddelde cijfer van alle 34 energiebedrijven gestegen van 5.4 naar 5.6. De kleinere spelers investeren meer in duurzame energie dan Eon, Essent, Delta en Nuon doen. De onderzoekers vinden dan ook dat zij niet bijdragen aan het verduurzamen.

Eneco heeft iets hoger cijfer dan in 2015

Nuon wekt 20% aan windenergie op met Nederlandse windmolens maar omdat zij daarnaast ook investeren in grijze energie worden zij automatisch met een onvoldoende betiteld. Vorig jaar kreeg Eneco een 6.2 voor duurzaamheid en sloot zich dan ook aan bij de Unie. Dit jaar kreeg het energiebedrijf een 7 voor duurzaamheid.

Fossiele energie is nog nodig voor transitie duurzame energie

Ook Delta vindt het onderzoek achterhaald en de manier waarop onderzocht word strookt niet met wat zij werkelijk doen. Er word niet gekeken naar wat een energiebedrijf aan duurzame energie opwekt, want de winnaars kopen veelal de duurzame energie in. Er word dus geen onderscheid gemaakt tussen inkopen of opwekken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken