Nuon

nuon
Nuon is een van de grotere energieleveranciers in Nederland. De energiemaatschappij heeft circa 4.500 medewerkers in dienst en levert gas en elektriciteit aan bijna drie miljoen Nederlandse klanten.

De kernactiviteiten van de onderneming zijn het leveren van elektriciteit, aardgas en warmte. In 2009 werd het energiebedrijf gedeeltelijk overgenomen door Vattenfall, een Zweedse energieleverancier. In 2015 kwam er een volledige overname tot stand.

Nuon informatie

Over Nuon

De energieleverancier is oorspronkelijk ontstaan in 1994 uit verschillende, kleinere energieleveranciers.  De onderneming kwam voort uit een fusie van het PEB Friesland, de Zuid-Gelderse nutbedrijven, de Veluwse Nutsbedrijven en tot slot de PGEM.

Actuele tarieven van Nuon

De energieleverancier biedt regelmatig leuke acties. Alle actuele tarieven van het bedrijf vindt u in onze energievergelijker. U kunt dan direct bekijken of het bedrijf momenteel ook een welkomstaanbieding biedt.

Nuon Vast en Variabel tarief

Net als de meeste energieleveranciers biedt Nuon een vast en variabel energietarief. Vaste tarieven staan gedurende de looptijd het contract vast. Variabele tarieven wijzigen halfjaarlijks bij deze leverancier: per 1 januari en per 1 juli. Op het moment dat uw contract verloopt, wordt het vaste tarief automatisch omgezet naar een variabel energietarief. Dat kan ongunstig zijn en om die reden kan energie vergelijken dan ook erg verstandig zijn.

Vergelijk Nuon met andere energieleveranciers

Welkomstkortingen en –aanbiedingen bij Nuon

Nuon is een grote energieleverancier en biedt ook regelmatig welkomstkortingen en –aanbiedingen aan. Zo kunnen nieuwe klanten vaak profiteren van een hoge welkomstbonus. Nuon geeft bij een eenjarig of driejarig contract vaak een welkomstcadeau in de vorm van een cashback. De hoogte daarvan kan verschillen per maand. Soms geeft de energieleverancier ook gratis stroom voor een bepaald aantal maanden. Dat kan voordelig zijn als u veel stroom verbruikt. Kies bij voorkeur altijd voor een jaarcontract, zodat u na een jaar weer kunt overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Zo profiteert u het meeste van de actiekorting.

Het bedrijf biedt ook direct opzegbare contracten (modelcontracten). U ontvangt dan echter geen welkomstaanbieding of kortingen. Om die reden is dat eigenlijk vrijwel nooit een goede keuze. Kies daarom bij voorkeur altijd voor een jaarcontract of een driejarig contract.

Duurzame oplossingen van Nuon

Nuon biedt diverse duurzame oplossingen. Zo wekt men onder andere stroom op via windenergie, zonne-energie, stadswarmte en andere energiebronnen. Het bedrijf heeft verschillende zonneparken om energie mee op te vangen. Regelmatig investeert de aanbieder in nieuwe projecten. Zo wil men in 2018 investeren in nieuwe zonneparken in de Eemshaven, Hemweg, Velsen, Wieringermeer, Oudendijk en Haringvliet. Dat zijn investeringen van enkele tientallen miljoen euro’s.

Grijze energie

De energieleverancier heeft daarentegen ook keuze uit grijze energie. Zo heeft het bedrijf nog een kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam. Men is echter wel in gesprek met de Rijkoverheid voor een eventuele vroegtijdige sluiting van de centrale. Wel is het dat belangrijk dat er dan geïnvesteerd wordt in andere duurzame projecten. Momenteel staan er nog vijf kolencentrales in Nederland, waarvan Nuon eentje bezit.

Normaal- en daltarief

De energieleverancier biedt zowel een normaaltarief als een daltarief. De netbeheerder bepaalt wanneer het normaal- en daltarief ingaat. In de regio Noord-Brabant en Limburg gaat het daltarief in op doordeweeks dagen om 21.00 uur en eindigt om 07.00 uur. Het normaaltarief geldt tijdens 07.00 en 21.00 uur op doordeweekse dagen. Gedurende het hele weekend is er sprake van een daltarief. Ook tijdens Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag betaalt u het daltarief.

Slimme meter via Nuon

Nuon levert ook de slimme meter. Deze digitale meter kan op afstand worden uitgelezen door het bedrijf. Op die manier heeft de energieleverancier een nauwkeurig beeld van uw verbruik en hoeft u zelf niet uw meterstanden door te geven. Tevens hoeft er niemand meer bij u langs te komen om de meterstanden op te nemen.

Iedereen krijgt een gratis slimme meter aangeboden van de netbeheerder. Het kan echter nog wel eventjes duren voordat u daadwerkelijk eentje in huis krijgt. Dat verschilt namelijk per netbeheerder. Nieuwbouwhuizen worden standaard al voorzien van een slimme meter. Mocht u voortijdig een slimme meter willen aanvragen, dan kan dat tegen een bedrag van € 72,60. In 2020 moeten alle Nederlandse huishoudens zijn voorzien van een slimme meter. U kunt nagaan bij uw netbeheerder wanneer uw huis aan de beurt is.

Een slimme meter kent wel vele voordelen. U kunt namelijk gemakkelijk uw verbruik inzien via de Mijn Nuon App. Ook als u energie terug levert, wordt dat handig gemeten met behulp van de meter. Verder is het handig dat u nooit meer uw meterstanden hoeft door te geven aan Nuon. Dat werkt immers allemaal automatisch.

Heeft u liever niet dat de energieleverancier op afstand kan meekijken met uw verbruik? Dan kunt u er ook voor kiezen om hier geen toestemming voor te geven. Dan kan de energieleverancier niet meekijken en kunt u vooralsnog uw meterstanden handmatig doorgeven.

Heeft u zonnepanelen?

Als u ook (gedeeltelijk) uw eigen stroom opwekt, wordt het verbruik verrekend met de teruglevering. Het verbruik wordt niet apart gespecificeerd op de energierekening. Indien u meer opwekt dan u verbruikt, krijgt u geld terug via Nuon. Dat is een vast bedrag per kWh.

Slimme thermostaat

Naast een slimme meter biedt Nuon ook een slimme thermostaat aan. Hiervoor werkt het bedrijf samen met Coolblue. Via de populaire webshop heeft u een uitgebreide keuze uit verschillende thermostaten. De thermostaten kunnen optioneel ook geïnstalleerd worden door het verwarmingsbedrijf Feenstra. Dit is een dochtermaatschappij van Nuon sinds 1 december 2000.

Met behulp van een slimme thermostaat kunt u uw energieverbruik gemakkelijker onder controle houden. Zo heeft u altijd een actueel overzicht uw energieverbruik en kunt u gemakkelijker besparen.

Contract opzeggen?

Wilt u graag uw contract opzeggen? Dan is het belangrijk dat u uw opzegtermijn goed in de gaten houdt. Indien u beschikt over een contract voor onbepaalde duur, heeft u de mogelijkheid om direct over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Heeft u echter nog een lopend contract? Dan betaalt u een overstapboete, welke afhankelijk is van de resterende contractperiode. U betaalt minimaal 50 euro per verbroken overeenkomst.

Meterstanden doorgeven bij Nuon

Als Nuon de jaarafrekening gaat opmaken, zullen zij vragen om de meterstanden. U kunt de meterstanden doorgeven via de website van het bedrijf. Hiervoor heeft u uw opnamenummer en huisnummer nodig. Het opnamenummer is een uniek nummer van negen cijfers en deze vindt u terug op de meterstandenkaart.

Beschikt u thuis over een slimme meter? Dan is het doorgeven van de meterstanden niet nodig. Nuon heeft namelijk de mogelijkheid om dit van afstand uit te lezen. U kunt echter opgeven dat u Nuon geen toestemming geeft voor het uitlezen van uw slimme meter. In dat geval zult u de meterstanden wel zelf moeten doorgeven.

Overstappen met een boete naar Nuon

Als u daarentegen juist naar Nuon gaat, met een overstapboete, zijn er regelingen dat deze energieleverancier deze boete overneemt. Indien u kiest voor eenjarig contract bij deze leverancier, betalen zij maximaal 50 euro van de overstapboete. Bij een driejarig contract of langer nemen zij een overstapboete tot maximaal 125 euro over.

Hoe kan ik overstappen naar Nuon?

Wilt u graag overstappen naar Nuon? Dan kunt u gemakkelijk energieleveranciers vergelijken. Het is belangrijk dat u uw postcode en huisnummer invoert. Ook kunt u uw verbruik invoeren. Indien u dat niet weet, kunt u aangeven hoe groot uw gezin is. Op basis daarvan kan er een goede schatting worden gemaakt. Standaard ziet u gemiddelde prijzen. Naast Nuon worden er ook andere energieleveranciers in de vergelijkingstool getoond. Indien u alleen Nuon-contracten met elkaar wilt vergelijken, kunt u deze aanbieder apart selecteren. Op die manier vergelijkt u alleen de contracten van deze energieleverancier.

Hoe werkt de overstapservice naar Nuon?

Op onze website kunt u verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Alle informatie is altijd up-to-date en is realtime beschikbaar. Met behulp van de vergelijkingstool kunt u precies zien welke energieleverancier op dat het moment het goedkoopste is. U kunt de energietool personaliseren door uw verbruiksgegevens en woonadres in te voeren. Op basis daarvan krijgt u altijd een overzicht van de scherpste energiedeals. Als u een goede deal hebt gevonden, kunt u klikken op ‘aanvragen’.

Vervolgens verlaat u onze website en kunt u uw gegevens invoeren. Daarna kunt u profiteren van de gratis overstapservice. Dat betekent dat Nuon, of een andere energieleverancier waar u voor kunt kiezen, uw huidige contract opzegt. Gezamenlijk met de andere leverancier wordt gekeken wanneer het nieuwe contract ingaat en het oude contract afloopt. Zo weet u zeker dat u nooit zonder gas en stroom komt te zitten. U hoeft alleen nog maar uw meterstanden door te geven aan de oude energieleverancier en de nieuwe. Zij zullen dit nodig hebben voor de eindafrekening en de vaststelling van de nieuwe termijnbedragen.

Waarborgsom voor risicoklanten

Bij iedere klant zal de energieleverancier een kredietwaardigheidstest doen. Zodoende kunnen zij inschatten of u de energierekening kunt voldoen. Hiervoor worden de gegevens van Focum gebruikt, een handelsinformatiebureau.

Risicoklanten kunnen ook overstappen naar Nuon. Wel is het zo dat u daarvoor een totale waarborgsom van 575 euro betaalt als consument. Zakelijke klanten betalen 750 euro. Een spoedaanvraag is mogelijk bij deze energieleverancier. Deze borg is eenmalig en kan niet in termijnen worden betaald. Dit geldt alleen voor klanten die worden gezien als risicoklant.

De borg krijgt u gedurende de maandelijkse termijnen terug binnen een jaar tijd. Dat is inclusief de wettelijke rente.

Bekijk hier alle energieleveranciers zonder waarborgsom.

Hoe kan ik Nuon bereiken?

Deze energieleverancier kunt u gemakkelijk bereiken via het Nuon-telefoonnummer, via de mail of via social media. Daarnaast kunt u via de website gebruikmaken van de handige chat-functie. Op die manier staat u ook rechtstreeks in contact met de energieleverancier.

Telefonisch is het bedrijf bereikbaar van 08.00 tot 18.00 uur. U kunt daarvoor het nummer 0900-0808 bellen (gebruikelijke belkosten). De chatfunctie is geopend van 08.00 tot 22.00 uur. Op social media kunt u een reactie verwachten tussen 08.00 en 21.00 uur.

Voor verdere exacte voorwaarden of voor nog meer informatie over Nuon kunt u terecht op de officiële website van het bedrijf.

Het bedrijf is gevestigd op de Spaklerweg 20, 1096 BA Amsterdam.

Hulp nodig met overstappen?

Wilt u graag overstappen naar een nieuwe energieleverancier, maar heeft u toch nog enige hulp nodig bij het overstapproces? Dan kunt u uiteraard een berichtje sturen via het contactformulier op onze contactpagina. Ook wanneer u algemene vragen en/of opmerkingen over onze website heeft, kunt u contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Uiteraard horen wij graag van u en helpen wij u graag.

Vergelijk NUON met andere energieleveranciers

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken