Nuon bekijkt mogelijkheden Eemshaven voor opslag duurzame energie

magnum centrale nuon
Energieleverancier Nuon is samen met de Technische Universiteit te Delft mogelijkheden aan het onderzoeken om haar gascentrale in de Eemshaven te kunnen gebruiken voor de opslag van een grote capaciteit aan groene stroom. Zij hebben aangegeven definitief af te zien van het gebruik van kolen in de gascentrale.

Duurzame energie opslaan in grote centrale

Het idee van Nuon is om groene stroom te gebruiken en dit om te zetten naar ammoniak, het zou dan gaan om overschotten van de duurzame energie die ervoor gebruikt kunnen worden. Wanneer er dan weer een tekort zou ontstaan kunnen ze de ammoniak weer inzetten als brandstof voor hun gascentrales. Bij de verbranding van ammoniak komt namelijk geen CO2 uitstoot vrij en bevat het heel weinig stikstofoxide.

Zonnestroom en windstroom kunnen nog niet op grote schaal opgeslagen worden

Omdat de andere duurzame energievormen zoals windenergie en zonne-energie nog niet met grote hoeveelheden kunnen worden opgeslagen word er nu dus gekeken naar de opslag van ammoniak waar dit mogelijk is. Het aandeel in duurzame energie stijgt en nu wil Nuon onderzoeken of deze manier zou werken. De directeur van Nuon Warmte legt het nog iets beter uit: windenergie kan worden omgezet in vloeibare ammoniak, waarbij je met een chemisch proces waterstof aan stikstof kunt toevoegen om ammoniak te produceren. De ammoniak word vervolgens opgeslagen in grote tanks, de vloeibare ammoniak kan weer dienen als brandstof wanneer het windstil is of weinig zonneschijn. Hij ziet het zo: Je recycled windenergie of zonne-energie op deze manier.

Definitief geen kolen meer voor Nuon

Nu Nuon heeft besloten om geen gebruik meer te maken van steenkool in haar centrales, moeten zij een andere vorm van brandstof vinden die aansluit bij een CO2 vrije toekomst. De TU Delft denkt dat het opslaan van duurzame energie een project is met toekomstperspectief en zou binnen tien jaar op grote schaal kunnen worden toegepast.

Neem de Magnum Centrale die zou eerst op biomassa, kolen en gas gaan draaien maar door veel kritiek en tegenstand van diverse milieu-organisatie’s heeft Nuon er toch maar vanaf gezien. Nuon mag wel tot 2020 gas blijven stoken in de centrale maar geen kolen meer. Het project is gedoopt tot Power to Ammonia en daaraan werken ook nog eens mee: Stedin Infradiensten, ECN, ISPT, AkzoNobel, Universiteit Twente, Proton Ventures en OCI Nitrogen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken