apk verlopen

Oeps: apk verlopen! Wat nu?

Als je een auto in bezit hebt, zal je je auto ook regelmatig moeten laten keuren. Dat is eenmaal per jaar en daarvoor krijg je een oproep van RDW. Hierop wordt de uiterste datum vermeld waarop jouw auto gekeurd moet worden. Is je apk verlopen? Dan mag je, officieel gezien, niet meer de weg op. Als je zonder geldig keuringsbewijs rijdt, kan je zelfs een boete tegemoetzien van 130 euro. Mogelijk is je auto bovendien ook niet verzekerd. In dit artikel lees je daar meer over.

Apk verlopen? Onderneem actie

Is de apk verlopen? Dan is het belangrijk dat je actie onderneemt. Immers kan je een boete tegemoetzien als de auto niet gekeurd is. Je kunt ook contact opnemen met het RDW om je auto tijdelijk te schorsen. Gedurende de schorsing betaal je geen motorrijtuigenbelasting en heb je eveneens geen verzekeringsplicht. Echter mag je er ook niet in rijden en mag je auto ook niet op de openbare weg staan. Dat betekent dus dat je auto op eigen terrein moet staan: daar moet je dus wel ruimte voor hebben. Deze schorsingsperiode is overigens niet voor eeuwig geldig, maar op den duur kan je het wel verlengen bij de RDW.

Overigens zijn er een aantal auto’s die vrijgesteld zijn van de apk-keuring. Dit zijn geschorste auto’s en auto’s die ouder zijn dan 50 jaar.

Auto keuren na schoringsperiode

Wil je je auto laten schorsen en deze nadien laten keuren? Dan is het belangrijk dat je auto wordt gekeurd bij een garage met een apk-keuringsstation. Daarvoor zal je natuurlijk de weg op moeten, terwijl dit eigenlijk niet mag. Toch kan dit onder een aantal voorwaarden. Je hoeft gelukkig geen takelwagen te huren om de auto naar het keuringsstation te slepen. Wat je wel nodig hebt, is een autoverzekering. Je auto dient minimaal WA-verzekerd te zijn. Je mag ook alleen naar het apk-adres rijden en nergens anders heen. De rest van de dag mag je je auto dus ook niet gebruiken.

Als je de weg op gaat, is het belangrijk dat je een bewijs bij je hebt dat je naar de apk-keuring gaat. Heb je die niet? Dan kan je vooralsnog een boete krijgen.

Apk verlopen en je autoverzekering

In de polisvoorwaarden van je autoverzekering staat genoteerd waar je je allemaal aan dient te houden. Hierin staat ook in dat je je auto moet laten keuren. Ook heb je een geldig rijbewijs nodig. Is de pak verlopen en heb je schade gereden? Dan zal de verzekeraar kijken naar de schade die je wilt claimen. Bepaalde zaken, die normaliter gekeurd worden bij de apk-keuring, worden dan gecontroleerd. Had je geen goede remmen meer? Of waren je lichten defect? Dan had je eigenlijk dus ook niet meer de weg op gekund, volgens de apk-standaarden. De verzekeraar kan er dan voor kiezen om bepaalde zaken niet te vergoeden.

Apk verlopen in het buitenland?

Is de apk verlopen in het buitenland? Dan heb je ook een probleem, want in geheel Europa geldt de apk. Je mag dus niet naar het buitenland zonder geldige apk-keuring. Bovendien kan je je auto niet in ieder willekeurig land laten keuren. Overigens kan dit wel in België. Controleer daarom altijd, voordat je op reis gaat, of de apk-keuring nog een tijdje geldig is. Daarmee voorkom je veel problemen.

Autoverzekering vergelijken?

Wanneer heb jij de polisvoorwaarden van je autoverzekering voor het laatst doorgenomen? En betaal jij nog steeds het juiste bedrag? Je kunt autoverzekeringen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. De aanbieder met de beste beoordeling staat bovenaan.

Een reactie plaatsen