Dankzij de lage olieprijzen stijgen de investeringen in offshore windenergie. Windturbine fabrikanten varen zo wel bij zoals Vestas die wereldmarktleider op het gebied van windturbines is.
Grootste windturbine fabrikanten zien orders toenemen
Ook Goldwind uit China die een goede tweede plaats bezit vaart wel bij onder de olieprijzen. Beide fabrikanten hebben hun orders zien toenemen het afgelopen jaar. China wil haar afhankelijkheid in fossiele brandstoffen verminderen omdat zij te maken hebben met het grootste milieuprobleem van China: Smog. Dit is ook één van de redenen waarom China haar aandeel in windenergie heeft verhoogd de laatste jaren. Het totale geïnstalleerde vermogen aan windenergie in China bedraagt momenteel 115 GW.
Europese landen investeren miljarden in windenergie
Andere landen zoals Duitsland en Groot-Brittanië hebben in de eerste helft van 2015 al ruim 7 miljard dollar geïnvesteerd in nieuw offshore windenergieprojecten. De totale capaciteit hieruit voortkomend is 1.8 gigawatt vergelijkbaar aan stroom voor 12 miljoen huishoudens. Het geïnstalleerde vermogen is verdrievoudigd in vergelijking met vorig jaar. De fabrikant die hier het mees van profiteerde was Siemens.
Nederland heeft beste turbinebouwers
Nederlandse turbinebouwers profiteren daarom ook van de val in de olieprijzen. Het gaat hierbij dan ook om een carrousel van bedrijven die gezamenlijk projecten op zich nemen voor de bouw, installatie en het onderhoud van de windparken. Ondanks dat Nederland klein van formaat is, worden zij wel als ideale positie gezien voor de bouw van offshore windparken.
Duurzame energie in Nederland moet toenemen
De havenfaciliteiten zijn uitstekend in Nederland en de Noordzee is niet afhankelijk van veel transmissielijnen zoals Duitsland daar wel afhankelijk van is door zijn grotere gebied. Windenergie moet een belangrijker onderdeel gaan worden in onze energiemix, en dat is mogelijk. In Denemarken en Ierland maakt windenergie al deel uit van de totale energiemix.
Bron:FD