Ook energienota stadsverwarming duurder in 2018

De ACM heeft aangegeven dat de energienota van huishoudens met stadsverwarming omhoog gaat. En wel met €58 in 2018, deze tarieven zijn gebaseerd op de gasprijzen. De vaste kosten zullen €10 duurder worden en de belastingen en gasprijzen met €48. 

Stadsverwarming legt consumenten aan banden

Huishoudens die aangesloten zijn op stadsverwarming of blokverwarming kunnen jammer genoeg niet overstappen. En de komende jaren zullen er zelfs meer huishoudens worden aangesloten op stadsverwarming als vervanging voor aardgas. Zo kan de restwarmte vanuit de industrie gebruikt worden om complete woonwijken van verwarming te voorzien. De meeste huishoudens zien het dan ook niet zitten om alsnog aangesloten te worden op stadsverwarming.

Warmtewet moet aangepast worden

De Warmtewet die in 2014 werd ingevoerd moet gebruikers van stadsverwarming beschermen. Het probleem alleen is dat zij niet vrij zijn in de keuze voor een warmteleverancier. Eigenlijk moet de Warmtewet hierop aangepast worden. Huishoudens met stadsverwarming hebben te maken met duurdere energienota’s. En uit onderzoek is al vaker gebleken dat hun verwarmingskosten gemiddeld €300 hoger zijn.

Stadsverwarming tarieven onterecht gekoppeld aan huidige gasprijzen

Huishoudens die wel een gasaansluiting hebben worden aangemoedigd meer gas te besparen. Een huishouden met stadsverwarming heeft hier niet mee te maken aangezien zij geen gas verbruiken. Maar hun tarieven worden wel gekoppeld aan de gasprijzen. Daarom zou de Warmtewet goed op de schop moeten. Want dit zou niet passen in de energiemarkt. De warmteleveranciers hebben niet te maken met concurrentie.

Laat elke consument vrij in de te kiezen leverancier ook bij stadsverwarming

Critici menen dat als huishoudens vrij zouden zijn in de te kiezen warmteleverancier dat ook de tarieven voor stadsverwarming goedkoper kunnen worden. Op deze manier kunnen alle consumenten maar ook leveranciers werken naar een snellere energietransitie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo