Om de stabiliteit te waarborgen van onze elektriciteitsvoorziening moeten we wanneer er stroompieken zijn, de stroom opslaan in batterijen. Bij het produceren van wind en zonne-energie ontstaan er steeds meer stroompieken.
Stefan Nykamp heeft een onderzoek afgerond aan de Universiteit van Twente en oppert het idee om batterijen te installeren die de stroompieken op kunnen vangen. In Duitsland kampen ze al met het probleem van een overschot aan groene stroom. Met dit idee voorkomt Nederland dezelfde problemen die nu al in Duitsland aan de gang zijn.
Opslaan van groene energie aan huis
Het onderzoek toont aan dat lokale opslag de beste oplossing is om de stroompieken op te vangen. Er word gedacht aan een accu met het formaat van een koelkast. Bij een overschot aan groene stroom word dit opgeslagen in de accu, en wanneer er dalingen zijn in de productie van stroom, kun je deze lokaal verbruiken of de energie aansluiten op het hoofdnet.
Elektriciteitsnet is aan vernieuwing toe
Een andere oplossing zou zijn om duizenden kilometers extra stroomkabels toe te voegen aan het elektriciteitsnet om overbelasting tegen te gaan. Maar dit betekent ook dat er in Duitsland voor 380.000 km aan nieuwe kabels nodig zijn om de overcapaciteit te vervoeren naar de omliggende landen. En die kosten zullen uitkomen op €27 mrd. Vandaar dat de eerste optie om batterijen te plaatsen word geopperd omdat deze goedkoper te realiseren zijn.
Bron: Nuzakelijk.nl
Wilt u duurzame energieleveranciers met elkaar vergelijken? Of overstappen van grijze naar groene energie? Begin dan hier met groene energie vergelijken op Power.nl