Overschotten aan groene certificaten zorgen in België voor hogere energierekening in 2016

elektriciteit-verlichting

Door het overschot aan groenestroomcertificaten zal de energierekening voor Belgische huishoudens in de toekomst hoger worden. Dit bedrag kan voor een gemiddeld gezin oplopen tot 175 euro.

Productietekort in elektriciteit moet opgevangen worden

De VREG heeft dit berekend aan de hand van de historische productie tekorten en het overschot van de certificaten. De distributietarieven zullen hierdoor ook verhoogd worden. De VREG constateerde ook dat Belgische netwerkbeheerders een massaal tekort hadden opgebouwd omdat zij op grote schaal de groenestroomcertificaten moesten uitbetalen.

Zonnepanelen populair onder Belgische huishoudens

Het overschot aan certificaten kwam grotendeels door de toenemende vraag naar zonnepanelen. Deze tekorten moeten nu worden doorberekend aan de consument. Dit komt ter vergelijking neer op een verhoging van 2% voor aardgas en 1,5% voor elektriciteit.

Intergem verlaagd juist energierekening

Er is één energiebedrijf uit de berekening gekomen waar de energierekening juist €58 goedkoper word en dat is Intergem dit energiebedrijf is gevestigd in het Oosten van Vlaanderen. De Vlaamse regering wil het overschot voor 2021 wegwerken maar dit betekent voor de huishoudens dat zij tussen nu en volgend jaar een verhoging gepresenteerd krijgen van 8% op de energierekening.

Belgïe hanteert een ander BTW tarief dan Nederland waar Nederland al 21% heft op elektriciteit word in België maar 6% betaalt.

Bron:Demorgen.be

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken