Overstappen naar een andere energieleverancier? Zo doe je dat!

Ieder jaar stappen duizenden mensen over naar een andere energieleverancier omdat ze op die manier veel geld kunnen besparen of omdat ze willen overstappen naar een duurzame energieleverancier. Wat de reden ook mag zijn. Overstappen loont. In dit artikel leggen we uit hoe overstappen in zn werk gaat.

Vergelijk eerst voordat u besluit te switchen van energieleverancier

Alvorens u beslist te switchen naar een andere energieleverancier is het raadzaam om een vergelijking te maken van alle beschikbare energiecontracten op uw adres. Heeft u met onze energievergelijker de beste deal gevonden? Dan kunt u een weloverwogen beslissing maken om uw huidige energieleverancier in te wisselen voor een nieuwe energieleverancier.

Overstappen is kinderlijk eenvoudig

Overstappen is heel simpel. Nadat u de beste deal heeft gekozen klikt u op de knop aanvragen. U krijgt dan direct het aanvraagformulier te zien. Dit formulier vult u volledig in. Als dat is geregeld kunt u de overstap in werking zetten door opnieuw te klikken op “Aanvragen”.

Uw gegevens worden nu doorgestuurd naar de nieuwe energieleverancier. Deze zal op haar beurt de gegevens controleren op eventuele fouten. Als alles correct is ingevuld neemt de nieuwe energieleverancier uw aanvraag direct in behandeling. De nieuwe energieleverancier stuurt u binnen een half uur een bevestiging van de aanvraag. U hoeft vanaf dit punt niets meer te doen.

De nieuwe energieleverancier zegt uw huidige energiecontract op

De nieuwe energieleverancier regelt voor u ook de opzegging van uw oude energieleverancier. Dit gebeurt op zodanige wijze zodat u er geen omkijken naar heeft. Het oude energiecontract loopt dan naadloos over naar het nieuwe energiecontract. Hier merkt u niets van omdat de overstap omdat het een puur administratieve aangelegenheid is die onderling door de nieuwe en oude energieleverancier zal worden afgehandeld.

U ontvangt van uw oude energieleverancier een eindafrekening. Hierin staat hoeveel energie u heeft verbruikt en hoeveel u precies moet betalen of terug krijgt. Heeft u meer energie verbruikt dan dat u heeft betaald, dan moet u het resterende openstaande bedrag nog betalen. Heeft u juist minder energie verbruikt, dan waarvoor u heeft betaald, dan ontvangt u nog geld terug.

Binnen zes weken zit u bij uw nieuwe energieleverancier

De overstap neemt in totaal zo’n 4 tot 6 weken in beslag. De reden hiervoor is omdat het oude energiecontract in de meeste gevallen een opzegtermijn heeft van een maand. Deze opzegtermijn wordt door de nieuwe energieleverancier in acht gehouden om te voorkomen dat u een eventuele boete moet betalen voor het vroegtijdig opzeggen van het oude contract. Doordat de nieuwe energieleverancier de opzegtermijn in acht neemt hoeft u zich geen zorgen te maken over een eventuele boete.

Een spoedaansluiting energie?

Indien u met spoed een energie aansluiting nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u bent komen wonen in een nieuwe woning, dan kunt u in het aanvraagformulier aangeven dat het een spoed aanvraag betreft. De nieuwe energieleverancier zal dan direct overgaan tot het leveren van energie op het nieuwe adres.

Wel zelf uw energiecontract opzeggen als u gaat voor een spoedaanvraag energie

Let wel op: Bij een spoedaanvraag dient u zelf het oude energiecontract op te zeggen. Ook bij een verhuizing dient u het energiecontract op het oude adres zelf op te zeggen. Is dat geregeld? Dan hoeft u zich verder geen zorgen te maken. De nieuwe energieleverancier regelt vanaf nu alles. Binnen een aantal weken zal de nieuwe energieleverancier de levering verzorgen. Zonder energie en gas komt u niet te zitten. Dat is alleen het geval als u bijvoorbeeld te lang uw energiekosten niet heeft betaald. De energielevering op uw adres wordt dan afgesloten. Het beste is om dit ten alle tijde te voorkomen. Heeft u moeite met betalen? Breng uw energieleverancier dan zo snel mogelijk op de hoogte. U kunt dan een betalingsregeling voorstellen.

Overstappen terwijl u een betalingsachterstand heeft? Niet doen!

U moet ook weten dat overstappen moeilijk blijkt als u een betalingsachterstand heeft. De nieuwe energieleverancier zal in dat geval een flinke borg vragen. Deze kan wel oplopen tot €1000. Daarom geven we ook aan dat het beter is om dit te voorkomen. Vaak denkt men dat overstappen dan het antwoord is. Dit is helaas niet het geval. Een ander voorstel is dan ook om zoveel mogelijk op uw energiekosten te besparen. Hierdoor zult u eigenlijk nooit teveel hoeven te betalen. En door ieder jaar opnieuw te switchen van energieleverancier zorgt ook voor een flinke besparing. Het devies is dan ook: voorkomen is beter dan genezen.

 

Review
Power.nl
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Privacybeleid