Overzicht energie besparen slimme meters vaag

verenigingeigenhuis

Vereniging Eigen Huis meldt op haar website dat de overzichten die huishoudens met een slimme meter ontvangen vaag zijn. De Vereniging heeft een onderzoek uitgevoerd onder 4400 leden die in het bezit zijn van een slimme meter.

Geen meterstanden meer doorgeven

Het grootste pluspunt onder gebruikers is toch wel dat zij niet meer hun eigen meterstanden hoeven door te geven. Energieleveranciers moeten sinds vorig jaar een overzicht sturen waarin het energie en gasverbruik in staat vermeld per twee maanden. Het blijkt dat veel energieleveranciers hier nog geen gehoor aan hebben gegeven. Voor huishoudens is er dan ook niet duidelijk wat zij precies hebben verbruikt.

Leidt de slimme meter echt tot energie besparen?

Wanneer huishoudens het overzicht wel ontvangen dan moet dat vanzelf leiden tot het energie besparen, toch vond de helft van de huishoudens dat het sturen van het overzicht niet automatisch leidde tot energie besparen. De netbeheerders zijn al 2 jaar bezig de slimme meter stapsgewijs te vervangen en moet over 4 jaar al 80% van de Nederlandse huishoudens zijn voorzien van een slimme meter.

In de toekomst kan de slimme meter uitkomst bieden als de energieprijzen wisselen met behulp van een app, op deze app kan men dan bekijken wanneer de energieprijzen laag zijn en dan bijvoorbeeld de vaatwasser of droger aanzetten en laten draaien voor een goedkopere stroomprijs.

Nog eerder een slimme meter? Dan moet u betalen

Nog niet in het bezit van een slimme meter? Neem dan contact op met uw lokale netbeheerder of bekijk hun website voor meer informatie. Het kan ook goed zijn dat u geen behoefte heeft aan deze slimme meter, in dat geval mag u deze weigeren. De netbeheerder kan in dat geval een digitale meter installeren die geen communicatiemodule bevat en is deze meter ook niet uit te lezen door de energieleverancier.

Slimme meter is gratis wanneer u wacht

Een andere optie is: laat de slimme meter installeren maar zet de communicatiemodule uit, in dat geval geeft u zelf de meterstanden door aan uw energieleverancier. Er zijn geen kosten verbonden aan het plaatsen van de slimme meter, u betaalt wel kosten als u de slimme meter eerder geplaatst wilt hebben, de prijs voor de slimme meter is dan €71,40.

Bespaar zelf energie zonder slimme meter

Vorig jaar schreven we een artikel over de tien grootste energieverbruikers in huis dat laat zien waar u het beste kunt besparen op energie en gas. Heeft u nog niet een slimme meter dan kunt u zelf natuurlijk ook voldoende doen om zoveel mogelijk te besparen. Van belang is dat u aan het einde van het jaar niets hoeft bij te betalen. Energie vergelijken is ook een mooi voorbeeld waarbij u kunt besparen op de energiekosten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken