Oxxio beboet door ACM voor 1 miljoen euro

De Autoriteit Consument & Markt heeft een boete van maar liefst 1 miljoen euro opgelegd aan energieleverancier Oxxio. De reden voor deze hoge boete is omdat Oxxio verkeerde gegevens van klanten in het aansluitingenregister voor energieleveranciers heeft gezet. Zo werd er bij energiecontracten voor onbepaalde een einddatum geregistreerd waardoor het leek dat deze klanten niet zonder boete mochten overstappen.

Centrale register voor energieleveranciers moet betrouwbaar en actueel zijn

Het centrale register is van belang om ervoor te zorgen dat klanten zorgeloos en zonder problemen kunnen overstappen. Daarom heeft de ACM deze forse boete opgelegd aan Oxxio want voor de Autoriteit is dit een overtreding die zwaar weegt. Ook voor andere energieleveranciers moet dit een waarschuwing zijn om het systeem niet te misbruiken of er te achteloos mee om te gaan.

ACM startte onderzoek na klachten andere leveranciers

De ACM kwam de overtreding op het spoor nadat andere energieleveranciers aan de bel trokken over de klantgegevens die onjuist bleken te zijn. Het centraal aansluitingenregister word geraadpleegd door alle energieleveranciers om na te kunnen gaan of een klant boetevrij kan overstappen. De fout was te wijten aan het overzetten van de klantgegevens naar een ander systeem omdat Oxxio was overgenomen. Er zijn te weinig controles uitgevoerd waardoor deze fout lang onopgemerkt bleef.

Energieleveranciers moeten klantgegevens up to date houden

Nadat Oxxio ook nog eens op de fouten werd geattendeerd werd er onvoldoende gedaan om deze fouten recht te zetten. Toen de ACM haar onderzoek startte heeft de energieleverancier pas stappen ondernomen. Energieleveranciers blijven te allen tijden verantwoordelijk voor het juist invoeren of wijzigen van de klantgegevens. Dit betekent dan ook dat zij de gegevens actueel houden en zo nodig aanpassen waar dat nodig is.

Oxxio niet eens met de hoogte van de boete

Oxxio zelf vindt de boete van de ACM buiten proportie is en heeft aangegeven in beroep te gaan. Ze hebben hun fout toegegeven maar ze benadrukken dat de klant zelf ook de correcte gegevens bezit waardoor zij vrij zijn en waren om over te stappen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken