Prijzen voor Nederlandse elektriciteit 20% gedaald

tennet

TenneT netbeheerder heeft gemeld dat de prijzen voor elektriciteit in één jaar gedaald zijn met 20%, ter vergelijking: 1000 kilowattuur elektriciteit kostte in 2013 ongeveer €52, in 2014 was dat €41. Voor consumenten een verlaging van €5 per maand.

Import groene energie steeg in afgelopen jaren

TenneT meldde verder dat andere factoren meespelen zoals de gasprijzen die ook goedkoper zijn geworden, en het openen van een aantal nieuwe kolencentrales die de duurdere gascentrales daarin vervangen. Import van groene energie speelt ook een grote rol: Nederland importeerde meer groene energie vanuit Duitsland en Noorwegen.

Fluctuerend aanbod

Ook de stroomverbindingen met het buitenland die steeds beter en probater word gebruikt is een reden voor de goedkope energieprijzen. Dankzij het groeiende aandeel in hernieuwbare energiebronnen is er ook meer beweging in aanbod en vraag. Het in gebruik nemen van de nieuwe maar ook goedkopere kolencentrales draagt ook bij aan een steeds goedkopere energieprijs.

TenneT druk bezig met stroomverbindingen aan te leggen

In een eerder bericht maakte de ACM al bekend dat de energieprijzen lager zouden worden vanaf 21 mei. TenneT beheerd tevens het hoogspanningsnet in Duitsland en is belast met de aansluitingen van de offshore windparken in de Noordzee. Het bedrijf heeft momenteel al 30% van de nieuwe stroomverbinding naar Duitsland in gebruik.

Bron:NOS

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken