Private lease: de voor- en nadelen

Veel mensen dromen ervan: iedere maand rijden in een gloednieuwe auto. Je hoeft eigenlijk nooit naar de garage, want de auto is immers nieuw. Met private lease is dit nu ook echt mogelijk. Dat klinkt natuurlijk ook aantrekkelijk en het biedt ook de nodige voordelen, maar het kent natuurlijk ook nadelen. Daarover lees je meer in dit artikel.

Voordelen private lease

Private lease kent natuurlijk verscheidene voordelen. Het eerste voordeel is dat je een vaste prijs per maand betaalt. Je weet dus precies wat je kwijt bent op maandelijkse basis. Je hoeft alleen nog maar de brandstof te betalen: verder is alles gedekt. Moet de auto voor onderhoud naar garage? Of heb je pechhulp nodig? Dan valt dit allemaal binnen de dekking.

Een ander voordeel is dat je goed verzekerd bent.
Je hoeft zelf geen verzekering meer af te sluiten en dat geeft natuurlijk wel een goed gevoel. In het geval van private lease ben je namelijk allrisk verzekerd. Vaak geldt er nog wel een eigen risico bij eventuele schade, maar zelfs dit is ook nog weleens af te kopen. Bekijk wel goed welke dekkingen er gelden. Uiteraard vind je dat terug in de voorwaarden.

Nadelen private lease

Natuurlijk kent private lease ook een aantal nadelen. Een veelgenoemd nadeel is dat je beperkt bent in het aantal kilometers dat je mag rijden. Bij het basiscontract is dat vaak maar 10.000 kilometer per jaar en dat is bijzonder weinig. Eventjes naar je werk rijden, even naar de supermarkt rijden of misschien eens Schiphol op en neer: het kan zorgen voor de nodige kilometers. Als je meer rijdt dan de limiet, dien je ook extra kosten te betalen. Vaak is dit een bedrag per extra kilometer. Er zijn ook contracten met meer dan 10.000 kilometers, maar daarvoor betaal je ook een hoger maandbedrag. Controleer dit daarom goed en kijk of dit voor jou uit kan.

Een ander nadeel is dat je lastig onder je leasecontract uitkomt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je graag van uw contract af wilt. Als je bijvoorbeeld een woning wilt kopen, staat de leaseauto vaak in de weg. Dit wordt namelijk meegenomen bij jouw maandelijkse lasten en zorgt voor een aanzienlijk lager hypotheekbedrag. Ook dit dus een nadeel. Bij veel leasemaatschappijen kom je helaas niet zomaar onder je contract uit. Je zult dat contract dus vaak moeten uitzitten of een flinke boete moeten betalen. Sommige maatschappijen bieden wel een soort verzekering: verlies je je baan of overlijdt je partner? Of is er een andere situatie waardoor je het niet meer kunt betalen? Dan kan je bij bepaalde leasemaatschappijen onder het contract uit.

Schadevrije jaren

Helaas tellen je schadevrije jaren niet mee met uw allriskverzekering. Als je ook drie jaar lang niet over een auto beschikt, betekent dit ook dat je schadevrije jaren verloren gaan. Dat is natuurlijk ook een flink nadeel, voor het geval je nadien weer in een eigen auto wilt rijden. Er zijn echter leasemaatschappijen die aangesloten zijn bij een bepaald systeem, waardoor je je schadevrije jaren niet verliest. Controleer dat goed als je private lease overweegt.

Toch geen private lease?

Wegen de voordelen niet op tegen nadelen? Dan hoef je natuurlijk niet te kiezen voor private lease. Een eigen auto is natuurlijk ook wel zo lekker en biedt ook de nodige voordelen. Als je een eigen auto kiest, is het natuurlijk ook belangrijk dat je een goede verzekering afsluit. Daarvoor kun je uiteraard autoverzekeringen vergelijken via Power.nl.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart