Procedures gelijkgetrokken inzake regels faillissement bij energiebedrijven

elektriciteit-verlichting

De ACM heeft diverse voorwaarden voor gas en elektriciteit gewijzigd in geval een energiebedrijf failliet zou gaan. De procedures zullen verbeterd worden met betrekking tot een eventueel faillissement in de toekomst.

Nieuwe procedure wijzigingen

Er zal een procedure gaan gelden voor een gelijktijdig faillissement van een energiebedrijf alsook de programmaverantwoordelijke, omdat sommige energiebedrijven deze functie’s gelijktijdig vervullen. Zo worden de kosten van TenneT en GTS verduidelijkt wanneer zij garant staan bij een faillissement. Wanneer een energiebedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen dan kan GTS of TenneT zijn erkenning intrekken voordat het faillissement een feit is.

Ook bedrijven verzekerd van energielevering

Wanneer een energiebedrijf failliet gaat zijn kleinverbruikers elektriciteit beschermd en blijven zij een noodlevering krijgen van een tijdelijk energiebedrijf die inspringt. Bij grote bedrijven was dit nog niet het geval. Dankzij de nieuwe procedures zijn ook grote bedrijven verzekerd van het doorgaan van de energie en gaslevering.

Bedrijven krijgen dan in de toekomst ook meteen een nieuw energiebedrijf toegewezen mocht hun huidige energiebedrijf failliet zijn. Onder het oude reglement liep een bedrijf daarom het risico om afgesloten te worden wanneer zij niet een nieuw energiebedrijf op tijd konden vinden.

Voorstel goedgekeurd

Het voorstel was door Netbeheer Nederland in februari al bij de ACM neergelegd. De Transportvoorwaarden Gas, systeemcode Elektriciteit en tarievencode elektriciteit worden nu veranderd.

bron:ACM

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken