Provincie’s en steden nemen grijze stroom af in plaats van groene stroom

kolencentrale

Ondanks het feit dat de grote steden duurzame energie ondersteunen, kopen zij grijze stroom in van kolencentrales dit bleek uit een onderzoek van het AD. De steden hebben recentelijk nog in een convenant laten vastleggen dat zij over zullen gaan tot het inkopen van groene stroom om meer te verduurzamen. Toch blijkt dat zij liever goedkope stroom afnemen en daarmee kiezen voor de laagste energieprijs die hun geboden word.

EON en GDF Suez leveren grijze stroom aan grote steden

Energiebedrijven EON en GDF Suez zullen de komende jaren de energielevering gaan voorzien van de steden: Zwolle, Rotterdam, Den Bosch, en Tilburg. Maar de stroom die de energiebedrijven leveren zijn afkomstig van kolen en is dus grijze stroom. Zo heeft Delft vorige maand haar energielevering gekregen van GDF Suez en hebben de steden Wassenaar, Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg ook gekozen voor stroom van GDF Suez. Amsterdam daarentegen heeft gekozen voor de energielevering van EON.

Groene energieleveranciers zoals Pure Energie en Eneco doen niet meer mee met aanbestedingen

Opmerkelijk is dat Leiden dit jaar de grote kerstbomen in het centrum schrapte omdat dit niet in het duurzame beleid zou passen, maar kozen ze vervolgens wel voor grijze stroom van EON. De overige energiebedrijven die 100% groene energie leveren zoals Eneco en Pure Energie doen niet meer mee aan de aanbestedingen omdat er simpelweg niet valt te concurreren met energiebedrijven die de laagste prijsgarantie hanteren. De overheden pleitten misschien dan wel voor meer duurzaamheid maar kiezen in de eerste plaats voor de goedkoopste energieprijs.

Steden snappen kritiek niet

De steden doen met de aankoop van grijze stroom wettelijk gezien niets fout en zijn het dan ook niet eens met de kritiek die geleverd word. Energiebedrijven maken hun stroom groen door een groencertificaat. Delft zegt dat de stroom die geleverd word door GDF Suez afkomstig is van windparken. Rotterdam wil de groencertificaten straks zelf gaan inkopen, en doen daarmee dus een duit in het zakje waar het duurzame energieprojecten betreft.

Pure Energie die groene energie levert uit zonne-energie en windenergie vind dat er meer bewustwording moet komen bij de steden en overheden, en moeten de energiebedrijven EON en GDF meer openheid van zaken geven over hun energielevering.

Het moet duidelijk zijn waar hun stroom geproduceerd word aldus Wispels van Pure Energie.

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier kan u veel geld besparen. Laat ons u helpen met energie vergelijken en ontdek hoeveel u kunt besparen!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken