Rabobank wil Eneco overnemen

rabobank wil eneco overnemenRabobank is onderdeel van een consortium dat energiebedrijf Eneco wil overnemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rabobank tegenover het AD (Algemeen Dagblad).

Rabobank

Het was al eerder bekendgemaakt dat Rabobank betrokken was bij een overnamebod waar investeringsbedrijf KKR Infrastructure belang bij had. Nu blijkt echter dat de samenwerking verdergaat dan alleen een een overname-advies. De bank ziet een overname van Eneco wel zitten: ook deze leverancier heeft namelijk en groen karakter. De Rabobank wil graag dé huisbankier worden van de energietransitie. Daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met andere groene banken, zoals Triodos.

Het consortium waar Rabobank zich bij heeft aangesloten besluit uit meerdere partijen. Dat zijn er vier: Rabobank, KKR Infrastructure en twee onbekende partijen. Eerder toonde pensioenbelegger APG ook interesse, maar zij hebben nog geen partner voor de overname. Alleen kan de pensioenpartij het niet doen.

De bank heeft al eerder belang in de energiemarkt getoond. In 2008 investeerde de bank met Delta Lloyd en SHV in de duurzame leverancier Econcern. De bedrijven verloren echter 250 miljoen euro: Ecoconcern ging failliet. Eneco lijkt een veiligere optie voor de bank.

Bod voor Eneco

Potentiële kopers moeten in oktober hun bindende bod inleveren bij de energieleverancier. Volgens marktadviseurs maken pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en energiegigant Shell de grootste kans. Ook het Amerikaanse KKR kan een belangrijke kandidaat zijn. Mitsubishi en de Australische infrastructuurbelegger Macquarie willen ook samen een bod uitbrengen op de energieleverancier. Daarmee heeft de Rabobank een aantal belangrijke concurrenten voor de overname.

Momenteel is in Eneco in handen van 44 gemeenten uit diverse provincies (Friesland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland). Die gemeenten hopen vier miljard te kunnen verdelen als het bedrijf verkocht wordt.

Klanten van Eneco

Klanten van Eneco hoeven zich gelukkig geen zorgen te maken. U zult vooralsnog stroom en gas geleverd blijven krijgen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo