Door de invoering van de Turteltaks in België zijn huishoudens massaal gestart met energie vergelijken en hebben een goedkopere energieleverancier gevonden. Zelfs 21% van de huishoudens daar stapte over met gas, de verhoogde gasprijzen zijn tevens redenen geweest voor de consumenten om over te stappen.
Hoge Turteltaks zorgt voor record aan overstappers
Sinds de energierekening in België ook gestegen is besloten de huishoudens weg te gaan bij de huidige energieleverancier. De VREG spoorde de huishoudens eerder al aan om hun prijzen voor energie en gas opnieuw te herzien. De Turteltaks en het wegvallen van de gratis stroom stuwden de energiekosten flink omhoog. In 2015 lag het percentage overstappers nog op 15,39% in 2016 steeg dit naar 20%.
Verhoogde gasprijzen maken energierekening ook duurder
Niet alleen particulieren maar ook kleine bedrijven besloten hun energiekosten opnieuw te berekenen en stapten over om zo te besparen op hun energierekening. Naast de Turteltaks stegen ook de BTW en de netwerkkosten reden genoeg om over te stappen dus. België kent een aantal vergelijkingssites waar men zijn energie en gasprijzen kan vergelijken. De Vreg zelf biedt deze mogelijkheid ook om energieleveranciers te vergelijken aan consumenten en bedrijven.
Turteltaks over 2 jaar nog hoger
De Turteltaks zal in 2017 zo’n 800 miljoen euro opbrengen die weer wordt betaald door de huishoudens en bedrijven. De Belgische overheid zal deze heffing gebruiken om de schuld afkomstig van de groene certificaten voor groene energie af te betalen. De verwachting is zelfs dat de Turteltaks in 2019 1.75 mrd euro moet opbrengen. Dit betekent dus dat de energierekening in België nog duurder zal worden.
Energie vergelijken in België
Belgische huishoudens doen er goed aan om hun energiecontract voor een jaar vast te leggen om vervolgens na dit jaar weer over te kunnen stappen. Het voordeel dat zij hiermee behalen ligt rond de €300 per jaar.