Restwarmte is ongeveer dezelfde manier om huizen te verwarmen als blokverwarming. Restwarmte word vervoerd door buizen waar warm water doorheen gaat. Volgend jaar word er in Nijmegen met een project met restwarmte gestart waardoor er 14.000 woningen van restwarmte zullen worden voorzien zonder tussenkomst van gas.
Het water zal worden vervoerd van een afval energiecentrale in Weurt. Ondanks dat deze vorm van restwarmte produceren niet geheel duurzaam is, is het altijd nog beter dan de warmte te laten vergaan. Er word per jaar ruim 2000 MW warm water verspild waar niks mee gedaan word. De capaciteit van de restwarmte staat gelijk aan twee kolencentrales.
De vraag naar gas en dus warmte overstijgt nog altijd de vraag naar stroom. Daarom is het gebruik van restwarmte ideaal en kan het hergebruikt worden. De steden Amsterdam, Rotterdam maken al gebruik van deze vorm van verwarmen net als een aantal andere steden in Nederland. In Nederland maken 500.000 huishoudens gebruik van blokverwarming.
Omdat consumenten in dit geval vastzitten aan één leverancier voor hun blokverwarming zijn zij beschermd door een nieuwe wet genaamd de Warmtewet. Deze wet heeft richtlijnen met betrekking tot de tarieven voor hun warmte en regels en voorwaarden waaraan de warmteleverancier zich aan dient te houden.