Rijbewijs kwijt? Dit moet je doen

Rijbewijs kwijt? Dit moet je doen!

Iedereen raakt weleens iets kwijt. Soms raak je je sleutels weleens kwijt, maar ook je rijbewijs kwijtraken kan natuurlijk gebeuren. Het is ook zo’n typisch pasje waar je niet altijd naar omkijkt. Ben jij je rijbewijs kwijt? Dan is het belangrijk dat je actie onderneemt.

Nieuw rijbewijs aanvragen

Ben je je rijbewijs kwijt? Is deze gestolen of verloren? Dan moet je een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. In de verklaring dien je aan te geven of je rijbewijs gestolen of verloren is.

Rijbewijs kwijt in het buitenland?

Ben je je rijbewijs kwijt én dat in het buitenland? Dan is dat natuurlijk wel erg vervelend. In zo’n geval zal je namelijk aangifte moeten doen bij de politie. Zij verstrekken jou dan een bewijs dat je aangifte hebt gedaan. Dat kan je weer in Nederland gebruiken om aan te geven dat je je rijbewijs kwijt bent. Uiteraard kun je dan ook weer een nieuw pasje aanvragen bij jouw gemeente.

Kosten

Ben je je rijbewijs kwijt? Dan zijn daar helaas kosten aan verbonden. De kosten voor een nieuwe pas verschillen per gemeente. Vaak betaal je ook nog eens verificatiekosten. Met dat bedrag kan de gemeente onderzoek doen naar mogelijk misbruik van gestolen documenten. Je betaalt dus tweemaal kosten.

Spoedaanvraag

Ga jij binnenkort op reis en heb jij voor een bepaalde datum je nieuwe rijbewijs nodig? Dan zal je een spoedaanvraag moeten indienen. Vaak worden er in dit geval ook nog weer extra kosten in rekening gebracht.

Wat als ik mijn rijbewijs terugvind?

Was je je rijbewijs kwijt, maar zat het pasje toch nog in je broekzak én heb je inmiddels al wel een nieuwe aangevraagd? Dan is het belangrijk om daarvan een melding te maken bij de gemeente. Je nieuwe rijbewijs zal je echter vooralsnog ontvangen. Het oude rijbewijs is namelijk al ongeldig verklaard. Daar kan je dus niets meer mee.

Rijden zonder rijbewijs?

Rijbewijs kwijt en de weg op? Dat kan problemen opleveren. Als je rijdt zonder rijbewijs, kan je dit een bekeuring opleveren van 90 euro (prijspeil 2018). Ook kan het zijn dat je autoverzekeraar geen schade dekt als je rijdt zonder geldig rijbewijs. Bedenk dus dubbel of je wel de weg op wilt zonder geldig rijbewijs.

Besparen op je autoverzekering?

Heb jij al jarenlang dezelfde autoverzekeraar? Dan is het belangrijk dat je gaat vergelijken. Een autoverzekering vergelijken is erg gemakkelijk via ons vergelijkingssysteem. Op basis van de beste score staat de beste autoverzekeraar bovenaan.

Een reactie plaatsen