Russische Gazprom stoot meeste koolstofdioxide ter wereld uit

steenkoolfabriek

Uit een onderzoeksrapport van Thomson Reuters is gebleken dat energieleverancier Gazprom de grootste producent van koolstofdioxide is. Twee jaar terug werd al bekend dat zij een uitstoot hadden van 1,26 mrd ton. De tweede plaats werd toebedeeld aan een kolenbedrijf uit India met 820 mln ton.

Grote industriële bedrijven dragen bij aan hoge koolstofdioxide uitstoot

Maar er zijn meerdere bedrijven zoals Shell en Exxon Mobil, Petrochina, Glencore. Van de totale uitstoot aan kooldioxide kon 31% verdeeld worden over 32 bedrijven. Deze bedrijven werden gemonitoord de afgelopen 3 jaren en de uitstoot bleek zelfs nog gestegen met 1,3%. Gazprom produceert net zoveel als de economie in Japan.

Rapport is een duw in de rug naar minder uitstoot

Reuters benadrukt wel dat dit rapport niet bedoeld is om de bedrijven in kwestie de zwarte kaart toe te spelen, want de bedrijven leveren wel de benodigde energiediensten ten gunste van de wereldeconomie. Dit rapport maakt alleen helder dat er meer moet worden gedaan om het broeikaseffect terug te dringen, en juist door de grootte van deze bedrijven kunnen zij een significante verbetering maken.

Gazprom schroeft aardgasproductie terug

Gazprom gaf recentelijk al aan dat zij dit jaar minder gas zullen gaan produceren omdat de vraag vanuit Europa afgenomen is. De verwachte capaciteit aan gas zal 450 mrd kubieke meter zijn. Ondanks de afnemende vraag voorziet Gazprom nog steeds een 30% van de aardgasvoorziening.

Bron:Express.be

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken