Minister Kamp heeft een subsidie voor biomassa bijstook toegekend aan RWE Energy. Met deze subsidie kan het energiebedrijf de helft aan kolen vervangen voor biomassa bijstook. De subsidie is 8 jaar geldig en zal worden verstrekt vanaf 2017.
Subsidie biomassa geldt vanaf 2017
De kolencentrale Amercentrale Geertruidenberg kan vanaf volgend jaar biomassa bijstoken voor de productie van warmte en energie. De capaciteit aan biomassa is voldoende om circa 700.000 huishoudens in hun duurzame energie behoefte te kunnen voorzien. De reductie aan CO2 zal hiermee komen op 1.9 miljoen per jaar.
Duurzaam geproduceerd hout met certificaat
De biomassa bijstook zal bestaan uit duurzaam hout dat gecertificeerd is. RWE denkt ook niet met het oog op de sluitingen van de kolencentrales dat een sluiting van hun eigen centrale op den duur beter is voor het klimaat. Nu deze subsidie toegezegd is, is de hoeveelheid CO reductie die ze hiermee kunnen behalen bijna gelijk aan het sluiten van twee kolencentrales. Wanneer er wel kolencentrales worden gesloten dan word de 14% duurzame energie onuitvoerbaar.
Amercentrale kan meeste biomassa bijstoken
De kolencentrale in Geertruidenberg kan meer biomassa bijstoken dan de andere kolencentrales. Vanuit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen werd afgelopen jaar in een pamflet gewaarschuwd dat biomassa juist weinig zou bijdragen aan de CO reductie RWE verwerpt dat. Gascentrales en grijze stroom vanuit Duitsland stootten minsten zoveel uit, en windenergie en zonne-energie kan het gat niet zo snel vullen.
De Tweede Kamer wil niet dat deze toezegging van Kamp gaat leiden tot schadeloosstellingen van eigenaren van kolencentrales die te maken krijgen met een gedwongen sluiting. Er is nog geen duidelijkheid over het voortbestaan van de 5 kolencentrales die Nederland nog rijk is.