Salderingsregeling
De Salderingsregeling is door de overheid in het leven geroepen om zonnepanelen eigenaren te stimuleren. Zij kunnen met een set zonnepanelen voordelig hun eigen zonne-energie opwekken. Hierbij hoeven zij geen energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie te betalen. Zij wekken immers duurzame energie op. Dit belastingvoordeel is voor toekomstige eigenaren dan ook een zetje in de rug om zonnepanelen aan te schaffen.
Salderingsgrens zonne-energie
De hoeveelheid aan opgewekte zonne-energie mag afgetrokken worden van het deel dat u zelf gebruikt. Het deel dat overblijft en u dus niet nodig heeft wordt weer teruggeven aan het elektriciteitsnetwerk. Wel moet u zich houden aan de salderingsgrens. Dus als u 3500 kilowattuur aan energie geleverd krijgt en uw zonnepanelen systeem levert u 2000 kWh aan zonne-energie. En u heeft daarvan 1000 kilowattuur nodig dan levert u het restant van 1000 kilowattuur terug. Dan moet u voor de overige 2500 kilowattuur nog aan uw energieleverancier betalen. Deze berekening wordt ook wel salderen genoemd.
*De salderingsgrens is de hoeveelheid energie die uw energieleverancier u levert
Zonnepanelen meer opgebracht dan u nodig heeft? Dan een terugleververgoeding
Het kan ook zo zijn dat uw zonnepanelen set zo rendabel is dat u meer terug kunt leveren aan uw energieleverancier dan dat zij u hebben geleverd. In dat geval betalen zij u een terugleververgoeding. Houdt uw verbruik en productie capaciteit aan zonne-energie dan ook goed in de gaten. Ook met het salderen kunnen er fouten worden gemaakt, als dit het geval is neem dan zo snel mogelijk contact op met uw energieleverancier.
Salderingsregeling tenminste tot en met 2020
Tot aan 2020 zal de huidige salderingsregeling van kracht blijven wat er na die tijd gebeurt hangt af van Minister Kamp. Hij is voornemens om deze regeling af te schaffen of in ieder geval flink te versoberen. De overheid loopt namelijk de inkomsten mis van de ODE en de energiebelasting. Dat bedrag is per jaar zo’n 40 miljoen aan gemiste inkomsten voor de overheid.