Slimme meter

De slimme meter is een digitale meter die uw elektriciteit en gasverbruik meet. En op afstand de meterstanden kan doorgeven aan de energieleverancier. Wanneer u kiest voor een slimme meter vervangt deze uw huidige meter. De meter werkt met GPRS of met het elektriciteitsnet. Deze software stuurt uw meterstanden door. De slimme meter zorgt er ook voor dat u uw meterstanden niet meer jaarlijks hoeft door te geven. Op basis van uw verbruik maakt de energieleverancier regelmatig een verbruiksoverzicht op.

Sinds 2012 stapsgewijze invoeren van de slimme meter

De netbeheerder bepaalt wanneer de consument een slimme meter krijgt aangeboden. De slimme meter wordt sinds 2012 stapsgewijs ingevoerd en geïnstalleerd. Meer dan een miljoen huishoudens hebben dan ook al een slimme meter in hun meterkast. Dankzij het verbruiksoverzicht die de energieleverancier stuurt kan men inzicht krijgen. Op die manier kunnen zij ook besparen op hun energiekosten. Het actuele verbruik laat immers zien hoeveel energie en gas wordt verbruikt.

Energieleverancier en netbeheerder halen zelf meterstanden online op

Het voordeel voor deze huishoudens is dat zij hun meterstanden niet meer hoeven door te geven. De energieleverancier kan deze nu zelf bemachtigen. Toch is het niet onverstandig om zelf ook het verbruik te monitoren. Wil een consument met slimme meter overstappen? Dan is het verbruik ook makkelijk op te vragen. Wat tevens handig kan zijn is de slimme meter verbinden met een app. Deze app kan dan realtime het verbruik weergeven. Deze app kan bestuurd worden met de tablet of smartphone. Op Energieverbruiksmanagers.nl kan bekeken worden welke apps compatibel zijn met de slimme meter.

Nu zijn er nog voorwaarden voor het plaatsen van de slimme meter te weten:

  • Als uw bestaande meter vervangen moet worden
  • Of u een nieuwbouw woning heeft
  • En er een grootschalige renovatie plaatsvindt

Voorts word er gekeken wat de stapsgewijze invoering doet. Hierna besluit de regering wanneer en hoe de rest van Nederland voorzien wordt van een slimme meter. Wanneer u nu al geïnteresseerd bent in de slimme meter, dan kan uw netbeheerder u hiervoor extra geld in rekening brengen. Het maximale bedrag wat gevraagd mag worden is :

  • Slimme meter voor Elektra én Gas € 71,40 max
  • Slimme meter voor alleen Elektra bijv € 66,64 max

Het verstandigste is om gewoon uw beurt af te wachten, dan is de slimme meter gewoon gratis. De netbeheerders zijn al ver met het uitrollen van de digitale meters.

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken