Nauwkeurigheid slimme meter
Het installeren van een slimme meter heeft normaal gesproken geen invloed op je energierekening. Het stroomverbruik van de slimme meter zelf komt niet bij jou terecht, maar is voor rekening van de netbeheerder.
Soms zien consumenten echter toch een onverwachte stijging van hun verbruik na plaatsing van een slimme meter. Redenen hiervoor kunnen zijn:
Na installeren van een slimme meter stuurt de energieleverancier je voortaan een tweemaandelijks overzicht van je energiegebruik. Het verbruik daarop kan hoger zijn dan wat je zou verwachten op basis van je ‘normale’ jaarverbruik, bijvoorbeeld omdat het de afgelopen 2 maanden winter was. Maar op je jaarrekening wordt dit uiteindelijk gecorrigeerd.
Als de vervangen meter een erg oude draaischijfmeter was, kan die in de loop der tijd langzamer zijn gaan draaien. Je betaalde de afgelopen tijd daardoor eigenlijk te weinig, omdat de meter een te laag verbruik mat. Je hoeft natuurlijk niet met terugwerkende kracht bij te betalen, maar het verbruik dat je nieuwe meter aangeeft kan bij gelijke omstandigheden wat hoger liggen.
In uitzonderlijke gevallen kan de nieuwe meter zelf gebreken vertonen. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente dat sommige typen slimme meters onder bepaalde extreme omstandigheden te hoge meterstanden (voor stroom, niet voor gas) kunnen aangeven. Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van de netbeheerders, heeft tot nu toe geen enkel geval gevonden waarin dit verschijnsel zich bij een huishouden voordeed. Maar andere defecten aan de meter zijn ook mogelijk. Om defecten op te sporen en onverwachte grote afwijkingen in energiegebruik te verklaren heeft Netbeheer Nederland een stappenplan opgesteld:
Check zelf of je onverklaarbare verhogingen of verlagingen in je eigen energieverbruik hebt – zo niet, dan is er geen aanleiding om verder onderzoek te doen.
Zie je wel onverklaarbare afwijkingen? Vergelijk dan je jaarverbruik met het verbruik van vergelijkbare huishoudens – dat kan via het Nibud.
Is je verbruik hoger dan dat van vergelijkbare huishoudens of veel hoger dan voorheen? Kijk dan of dit te verklaren valt door bijvoorbeeld veranderingen in je gezinssamenstelling, nieuwe – of juist heel oude – apparaten, ‘grootverbruikers’ als elektrische boilers, infraroodpanelen, vijverpompen of waterbedden. Een lijst van ‘energieslurpers’ vind je bij Milieu Centraal.
Heb je nog steeds geen verklaring voor je energieverbruik? Vraag dan je energieleverancier om mee te denken: zo kun je nauwkeuriger controleren waar je verhoogd verbruik vandaan komt. Pak voor het gesprek je jaaroverzichtenvan de afgelopen jaren erbij, of vraag deze op bij je energieleverancier. Kom je er samen met de energieleverancier niet uit, dan kan je netbeheerder het onderzoek overnemen.
Hebben de voorgaande stappen geen verklaring opgeleverd? Neem dan contact op met je netbeheerder. Deze kan een gespecialiseerde doormeting komen maken van de elektriciteit in je woning en je energiemeter. Soms komen daardoor nog onverwachte technische oorzaken naar voren. Blijkt uit de meting dat er een fout in de (slimme) meter zit, dan zijn de kosten voor de netbeheerder. Blijkt de meter in orde (en de oorzaak bijvoorbeeld in apparatuur in huis te zitten) dan zijn de kosten voor de consument. Netbeheer Nederland heeft deze kosten tijdelijk verlaagd tot €100,-. Om lange wachttijden en onnodige metingen te voorkomen is het belangrijk dat je pas om de doormeting vraagt als je de voorgaande stappen echt grondig doorlopen hebt.