Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u uw gasverbruik op afstand besturen. Deze slimme thermostaat past zich aan aan uw gedrag en dat van uw gezinsleden. Een slimme thermostaat kan zo ingesteld worden dat het weet op welke tijden u thuis bent en niet. Zo kan de slimme thermostaat uw verwarming regelen. Stel u komt eerder thuis dan verwacht dan kunt u vanaf uw telefoon de verwarming alvast aanzetten.

Slimme thermostaat kan handig zijn

Uw slimme thermostaat kan op internet worden aangesloten en op uw cv-installatie. Er zijn thermostaten die per ruimte de warmte kunnen regelen. Ook wanneer u vloerverwarming heeft kunt u daar een slimme thermostaat op aansluiten. Er is heel veel mogelijk met betrekking tot dit systeem. U kunt veel besparen op uw gasverbruik met de slimme thermostaat. Zo heeft Google onlangs het Google Home systeem uitgebracht waarbij u vraagt of de verwarming kan worden aangezet. Deze thermostaat werkt dus op stembediening. Vraag wat de huidige temperatuur in uw woning is en de app laat u zien hoeveel graden het in huis is.

Slimme thermostaat niet verwarren met slimme meter

De slimme thermostaat dient u niet te vergelijken met de slimme meter want de slimme meter registreert uw verbruik. Of de slimme thermostaat voor u nu zo handig is is nog maar de vraag. De ervaring leert dat de slimme thermostaat vooral handig kan zijn wanneer u een vast patroon aanhoud. Dus komt u elke dag om dezelfde tijd thuis en vertrekt u op dezelfde tijd? Dan kan het handig zijn. Zo is er ook de term Geofencing: Aan de hand van de locatie van uw smartphone kan de slimme thermostaat uw verwarming al aanzetten.

Bedien de uw thermostaat handmatig

Wat vooral handig kan zijn bij een slimme thermostaat is het op afstand bedienen van uw verwarming. Niet alle thermostaten zijn te verbinden met uw smartphone of tablet. Houdt daar dus goed rekening mee als u besluit één te kopen. De klokthermostaat is door ons zelf te bedienen met de hand en dat zal ook nog wel een tijd zo blijven. De slimme thermostaat is dus gewoon een handige gadget die kan helpen met besparen.

OpenTherm protocol

OpenTherm techniek kan de verwarming in huis moduleren. Dat betekent dat ze de verwarming in huis aan kunnen passen. Daarvoor werkt een aan/uit thermostaat dus eigenlijk niet. Een cv-installatie moet dus wel kunnen werken met OpenTherm. Voordat u dus besluit een slimme thermostaat aan te schaffen kunt u het beste eerst controleren of uw cv met het OpenTherm protocol kan communiceren. En de slimme thermostaat zelf moet OpenTherm ondersteunen.

Nieuwe cv-ketel nodig?

Als u besluit een nieuwe cv-ketel aan te schaffen kijk dan of deze modulerend is. De cv-ketel kan dan de gasvlam zou aanpassen aan de verwarmingsbehoefte. Uw rendement is veel hoger als uw cv-ketel in staat is om de capaciteit aan te passen. Wanneer de cv de temperatuur constanter kan houden in huis scheelt het u ook in het gasverbruik.

Wat kost de slimme thermostaat nu eigenlijk?

De kosten van een slimme thermostaat kunnen uiteenlopen. Want er zijn simpele thermostaten maar ook erg uitgebreide thermostaten. Hoe meer eigenschappen de slimme thermostaat heeft des te hoger het prijskaartje. Ze beginnen bij €80 maar dit kan oplopen tot €600. Een aantal energieleveranciers biedt ook een slimme thermostaat bij een energiecontract. Wel is het zo dat wanneer u dat energiecontract neemt dat u een contract sluit voor meerdere jaren. Eigenlijk kunt u dus het beste de slimme thermostaat los kopen. U zit dan nergens aan vast en kunt elk jaar overstappen en u heeft toch een slimme thermostaat.

  • Essent biedt de Nest aan maar werkt niet op ketels met een modulerend systeem. E-thermostaat is ook van Essent niet zelflerend overigens.
  • NLE biedt Anna aan en is een zelflerende thermostaat.
  • Eneco biedt Toon aan en kan werken met modulerende systemen tevens ook zelflerend.
  • EON biedt de EnergieAssistent die komt met een compleet pakket. Verwarming in te stellen met standen via een app. Op afstand apparatuur aan en uitschakelen.

Besparen op de energiekosten kan ook op de ouderwetse manier: overstappen

Als u graag wilt besparen op uw energie en gas is een slimme thermostaat niet een vereiste. Dit kunt u zelf ook doen. Gewoon alerter zijn en u zelf aanleren de thermostaat uit te zetten wanneer u van huis vertrekt. Het zelf aanzetten is immers ook zo gedaan. En wat altijd helpt is het verlagen van de standaard temperatuur. Een graad lager zetten scheelt u al €50 op jaarbasis. En nog meer gas besparen kan simpelweg door minder lang te douchen. En als klap op de vuurpijl kunt u altijd elk jaar energie vergelijken waardoor u ook weer bespaard op uw energiekosten.

Power.nl
Logo