Uit een bericht van de website Natuur en Milieu valt te lezen dat wanneer Nederland alle kolencentrales zou sluiten dit zo’n 4.7 miljard euro aan welvaartswinst zou opleveren. De welvaartswinst omvat de kosten die vermeden worden voor de schade aan ons milieu.
Welvaartswinst van circa 8 miljard
De maatschappelijke kosten en baten zijn hierin opgenomen en er is rekening gehouden met 2 scenario’s. Wanneer alle kolencentrales zouden worden gesloten kunnen we tussen de 8 en 10 miljard euro aan financieel voordeel behalen. Het verlies voor de eigenaren van de kolencentrales is hierin ook opgenomen. Op dit moment heeft Nederland nog 5 actieve kolencentrales draaien wanneer deze allemaal gesloten zijn kunnen de klimaatdoelstellingen uit het EnergieAkkoord sneller bereikt worden.
Gezondheid gaat er op vooruit door sluiting
De kosten die vermeden worden ten aanzien van de gezondheid worden geraamd op 3.4 miljard euro tot en met 4.2 miljard euro. Een voorbeeld hiervan is de fijnstofuitstoot, kwik, en NOx dat de gezondheid van mensen aantast en het klimaat. Wanneer de kolencentrales zouden blijven draaien dan draagt dit bij aan voortijdige overlijden van mensen die in de buurt wonen. Ook andere zaken zoals aandoeningen aan de luchtwegen.
Kolenstroom te vervuilend voor milieu
Nederland vermijd ook kosten van 4.5 miljard tot 5.6 miljard aan CO2 reductie die anders zouden moeten worden gemaakt. Grijze energie is slecht voor het milieu door de manier waarop het word geproduceerd. De 5 kolencentrales dragen bij aan 11% van de nationale CO2 uitstoot. De energiebedrijven zullen meer verlies draaien doordat de energieprijzen omhoog gaan. Daarentegen betekent dat meer inkomsten uit duurzame energie en wanneer dit word verrekend met de verliezen blijft er een netto verlies over tussen de 1.5 miljard en 1.9 miljard euro.
Energierekening iets hoger door sluiting kolencentrales
Wanneer de energiebedrijven de kosten zouden doorberekenen aan de klant dan zou de energierekening op jaarbasis met €12 hoger uitvallen. De eigenaren van de kolencentrales stellen dat het wegvallen van de kolencentrales naast verlies van inkomsten er ook voor zorgt dat de leveringszekerheid niet gegarandeerd kan worden. Het blijkt dat wanneer alle kolencentrales gesloten zijn dat dit niet van invloed is op de leveringszekerheid.