Sluiting kolencentrales nodig voor doelstellingen Energieakkoord

kolencentrale

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het sluiten van de kolencentrales nu zij hun steun hebben gekregen van de Partij Van de Arbeid (PvdA). Gisteren riepen een grote groep van hoogleraren van verschillende universiteiten al op om de kolencentrales in Nederland te sluiten.

Gebruik andere energievoorzieningen wanneer kolen niet meer voorradig zijn

Zij riepen dit op in een brief dat geplaatst werd in het dagblad Trouw. De hoogleraren stelden dat in plaats van kolencentrales te gebruiken de gasgestookte energiecentrales daarvoor in de plaats energie kunnen opwekken, kortom: Nederland heeft voldoende andere energievoorzieningen om deze sluiting op te kunnen vangen. De sluiting van kolencentrales is volgens de hoogleraren dan ook de ”meest effectieve maatregel” om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Meerderheid is pro sluiting van de kolencentrales

De 11 kolencentrales zouden moeten sluiten voor 2020 en het gaat hierbij om de nieuwe kolencentrales en de oude. Over 2 maanden per 1 januari 2016 worden er al 5 kolencentrales gesloten. Nederland zou het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld aan moeten houden die ook binnen 10 jaar al haar kolencentrales gaat sluiten. Maar er zijn ook andere geluiden van andere partijen: Zo pleit het CDA voor een mix van verschillende energiebronnen en kolen maken een deel uit van die mix, en dat is erkend in het Energieakkoord aldus Kamerlid Agnes Mulder.

De hoogleraren hebben berekend dat wanneer het gebruik van kolen weg zou vallen dat het per gezin €10 extra per energierekening zou gaan kosten. Zij hebben de exacte cijfers omschreven in de brief.

Meerdere kosten berekend door hoogleraren

Het kan dan ook goedkoper zijn om energie te exporteren uit het buitenland en dan met name energie uit kolencentrales aldaar, het blijft een kritiek punt want het probleem word dan verschoven over de landsgrenzen. Er is een emissieplafond ingesteld en landen dienen onderling hun CO2 niveau’s te kunnen compenseren.

Energierekening kan stijgen door wegvallen kolencentrales

De hoogleraren hebben ook andere kosten berekend: het opnieuw opstarten van de oude gascentrales tegen het sluiten van de kolencentrales. Zij berekenden dat deze kosten op 300 miljoen per jaar komen. Het hangt er dus vanaf of de overheid dit gaat bekostigen of dit gaat doorberekenen aan de consument: Als het laatste het geval is dan word de energierekening niet een tientje hoger maar een paar tientjes.

Bron:NRC

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken