Steeds grotere gaswinning in Groningen

nam gaswinning

In 2013 is er ongeveer 55 mrd m3 gas uit de bodem van Groningen gewonnen. Begin vorig jaar gaf de rijksinspectiedienst Staatstoezicht op de mijnen een advies af om de gaswinning terug te dringen in verband met de vele aardbevingen die in Groningen werden gemeten.

Gaswinning terugdringen

Het advies was om de gaswinning met 30% af te laten nemen om nieuwe bevingen te voorkomen. Maar de NAM heeft juist meer gas gewonnen dan eigenlijk toegestaan was. De reden daarvan was de koude winter die lang aanhield, waardoor de vraag naar gas toenam.

Winning in gas toegenomen

Door de toename van de gaswinning en het gasboren kwam tijdens een onderzoek naar voren dat dit de aardbevingen veroorzaakt. De politiek wilde na aanleiding van het onderzoek dat de gaswinning terug werd gedrongen. Minister Henk Kamp gaat deze maand nog besluiten nemen over de gaswinningen. Het is belangrijk om zo zuinig mogelijk met onze bestaande gasvoorraad om te gaan, dit besluit bestaat al sinds de 70 er jaren toen had Nederland ook te kampen met koude winters en de oliecrisis. Nu de NAM sinds een aantal jaren zijn gasproductie heeft opgeschroeft raken de kleinere gasvoorraden op.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken