Steenkoolverbruik in Nederland met kwart gestegen over afgelopen halfjaar

kolen

Er is in de eerste 6 maanden van 2015 9 miljard kilogram aan steenkool verbruikt, dat is 27% meer dan in 2014. Elektriciteitscentrales hebben enorm veel kolen verstookt en de stijging komt dan ook grotendeels hiervandaan.

Steenkoolprijs historisch laag sinds laatste 7 jaar

De elektriciteitscentrales hebben overuren gedraaid omdat de steenkoolprijs ter vergelijking met 2008 zo’n 38% goedkoper is geworden. De vervuilende elektriciteitscentrales zorgen daarbij voor een flink verhoogde CO2 uitstoot. Vanuit de Tweede Kamer is er een meerderheid die vind dat de kolencentrales gefaseerd moeten worden gesloten, en er mogen ook geen nieuwe centrales meer bijgebouwd worden.

ING stopt alle financieringen voor nieuwe kolencentrales

De ING ging zelfs een stap verder, zij hebben vandaag gemeld dat zij geen kredieten meer verstrekken voor nieuwe kolencentrales ook zullen er geen leningen meer worden afgegeven aan klanten uit de energiesector die nog voor 50% afhankelijk zijn van het goedkope steenkool.

Elektriciteitscentrales draaiden overuren om elektriciteit te produceren

Doordat de kolenprijs zo laag ligt kunnen energieproducenten van elektriciteitscentrales nog goedkoper elektriciteit opwekken en dat levert Nederland een voordeel op ten opzichte van de export naar het buitenland. Zo was de export van elektriciteit naar België gestegen met 47%. Ook staalbedrijven maken gebruik van het goedkope steenkool. Steenkool is op dit moment goedkoper dan het aardgas.

Nederland importeert het steenkool uit het buitenland, en vorig jaar importeerde Nederland dan ook 27 miljard kilo steenkool. Het steenkool is afkomstig uit Colombia, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Kies voor een groener milieu

Voor de Nederlandse energiebedrijven is het momenteel zeer rendabel om elektriciteit op te wekken dankzij de lage steenkoolprijs, de verkopen gaan omhoog en ze kunnen stunten met hun energieprijzen. Het is nu wel duidelijk hoe vervuilend steenkool is voor ons klimaat kies daarom voor groene energie in plaats van grijze energie, de energietarieven voor groene energie kosten u net zoveel als wat u betaalt voor grijze energie.

Start met groene energie vergelijken en stap over

Vergelijk alle groene energie aanbiedingen op EnergieVergelijking.nl en kies voor een schoner milieu. Bijna alle energiebedrijven bieden groene energie pakketten aan dus u heeft keuze genoeg. Vergelijken en overstappen op duurzame energie is gratis.

Bron:Nu.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken