Stroomverbruik sinds 1950 gestegen met 4,5% per jaar

tennetvlag

Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft een publicatie uitgebracht over het stroomverbruik in Nederland vanaf 1950 tot aan nu. Hieruit blijkt dat het stroomverbruik gemiddeld met 4,5% jaarlijks gestegen is.

Van 1950 tot 1976 steeg het stroomverbruik met 8,2% de economie nam in die tijd ook toe met 4,6%. In die jaren was er nog niet voldoende opslagcapaciteit voor stroom dus werd de productie ook meteen verbruikt. Vanaf de jaren 70 nam de stroomproductie toe van 75% naar 90%.

In de jaren 50 tot aan de jaren 80 werd er vooral grijze energie geproduceerd. Er werd een daling geconstateerd in fossiele brandstoffen van 8%. Deze daling is deels te danken aan de opkomst van duurzame energie (12%). Nederland maakte vooral eerst gebruik van duurzame energievormen zoals windenergie en biomassa energie.

Het gebruik van kernenergie in Nederland is klein: in de jaren 1998 tot aan 2013 bedroeg dit percentage 4%. Het aandeel duurzame energie is nog niet voldoende om huishoudens te kunnen voorzien in hun energiebehoefte. Daarom laat Nederland wel ruimte voor kernenergie als optie om in geval van schaarste voldoende energie te kunnen leveren.

Bron: Milieuloket

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken