Tarieven voor warmte in 2016 iets lager

stads- en blokverwarming

De Autoriteit Consument en Markt heeft de tarieven uit de Warmtewet voor 2016 iets verlaagd. Het jaarlijkse bedrag voor warmte zal verlaagd worden met €5 bij een verbruik van 35 GJ. De transportkosten voor 2016 zullen namelijk ook verlaagd worden dus is daar rekening mee gehouden bij het berekenen van het warmtetarief.

ACM stelt tarieven vast voor warmte verbruikers

Bij een verbruik van 35 GJ zal een huishouden die aangesloten is op blokverwarming/stadsverwarming dan €1069 per jaar gaan betalen. De ACM is belast met het vaststellen van deze tarieven omdat mensen die aangesloten zijn op blokverwarming niet kunnen overstappen met hun warmte. Zij kunnen daarentegen wel overstappen met stroom naar een andere energieleverancier.

Dalen gasprijzen? dan daalt tarief stadsverwarming ook

Er is een principe vastgelegd voor verbruikers van blok en stadsverwarming en die heet Niet-Meer-Dan-Anders principe. Dit principe betekent dat men niet meer betaald dan gasverbruikers dat doen. Dus wanneer de gasprijzen dalen dan dalen de tarieven voor stadsverwarming ook. De gasprijzen zonder de energiebelasting zijn in 2015 enorm gedaald, dus zou dat voor de huishoudens die op stadsverwarming zijn aangesloten een daling betekenen van €96. Maar omdat de energiebelasting in 2016 op aardgas word verhoogd merken de huishoudens hier niet veel van.

Drie tarieven in de Warmtewet vastgelegd

De ACM heeft voor 2016 drie tarieven vastgelegd, dat is de maximale leveringsprijs voor warmte: €276,13 incl BTW, het meettarief komt in 2016 op €24,97 en de eenmalige aansluit bijdrage:€962,95. De eenmalige aansluit bijdrage geldt dus voor nieuwe aansluitingen tot 25 meter bovenop een bestaand warmtenet. Komt de aansluiting boven de 25 meter? Dan betaalt men nog eens €33,87 per meter extra.

Huishoudens die wel gas verbruiken zullen per saldo 96 euro extra gaan betalen voor hun gasverbruik, dit komt door de verhoging van de energiebelasting op gas, de energiebelasting op elektriciteit zal wel lager worden in 2016.

Bron: ACM.nl

Wilt u misschien weten hoeveel u kunt besparen met energie vergelijken en overstappen? Maak een energievergelijking met onze onafhankelijke energievergelijker en bekijk de goedkoopste energie aanbiedingen bij u in de regio.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken