Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)


Bijna open voor aanvragen


Tegemoetkoming Energiekosten

Gepubliceerd op:

19 december 2022

Laatst gecontroleerd op:

20 december 2022

Hoort bij:

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt u als energie-intensieve mkb’er meer adem om uw bedrijfsmodel toekomstbestendig te maken.

TEK is nog niet open. Aanvragen kan naar verwachting in het 1e kwartaal van 2023. De precieze datum maken we zo snel mogelijk bekend.

Op de hoogte blijven?

Zodra we meer weten over TEK praten we u graag bij. Wilt u op de hoogte blijven? Houd dan deze pagina in de gaten.  Wilt u relevante updates en informatie van TEK via uw e-mailadres ontvangen? Meld u aan via onderstaande knop.

De minister informeerde de Tweede Kamer meerdere keren over aanpassing van de regeling. Lees de Kamerbrieven en het laatste persbericht onder de alinea Publicaties.

Voor wie?

TEK is bestemd voor energie-intensieve mkb-ondernemingen. De TEK is toegankelijk voor bedrijven, maar ook voor stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de regeling.

Voorwaarden

Algemene voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor TEK moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Uw onderneming voldoet aan de Europese mkb-definitie. Wilt u weten of uw bedrijf hieraan voldoet? Gebruik de mkb-toets;
 • Uw onderneming is in Nederland gevestigd en staat ingeschreven bij het Handelsregister;
 • Uw onderneming is een energie-intensieve mkb-onderneming, waarbij minimaal 7% van de omzet bestaat uit energiekosten (energie-intensiteitseis).

Aanvullende subsidievoorwaarden

 • Heeft u tegemoetkoming gekregen door het prijsplafond? Dit wordt in mindering gebracht op uw TEK-subsidie. Dit geldt ook voor de € 190 die u in november en december heeft gekregen van uw energieleverancier.
 • Levert u elektriciteit terug aan het net? Dan gaat dit van uw verbruik af. Dit noemen we de standaard jaarinvoeding (SJI).

Hoe berekenen wij of u aan de energie-intensiteitseis voldoet?

Wij bepalen vooraf of u aan de energie-intensiteitseis voldoet. Dit gaat als volgt:

 • We krijgen een schatting van uw jaarverbruik van uw netbeheerder, het standaard jaarverbruik (SJV) in m3 en de standaard jaarafname (SJA) in KwH.
 • We rekenen met een gemiddelde prijs van energie, de zogeheten modelprijs van het 4e kwartaal van 2022. Deze modelprijs wordt door het CBS vastgesteld.
 • U voldoet aan de toets (en komt dus in aanmerking voor deze regeling) als minimaal 7% van uw omzet bestaat uit energiekosten.

Bekijk op onze pagina Rekenvoorbeelden energie-intensiteit TEK om inzicht te krijgen hoe wij dit berekenen.

Verbruik

We stellen uw energieverbruik vast aan de hand van het standaard jaarverbruik (SJV) in m3 en de standaard jaarafname in kWh (SJA). De peildatum voor deze gegevens is 1 januari 2023. Het SJV en de SJA zijn een schatting van uw energieverbruik in de komende 12 maanden. Deze schatting is onder meer gebaseerd op uw verbruik in het verleden, over een langere periode. Deze cijfers krijgen wij van uw netbeheerder.

Modelprijs 2022

We baseren uw energiekosten op de gemiddelde energietarieven voor gas en elektra voor consumenten van het 4e kwartaal van 2022. Dit noemen we de modelprijs voor het jaar 2022. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent de modelprijs en maakt deze naar verwachting in januari 2023 bekend.

Omzet

We bepalen de omzet aan de hand van omzetgegevens over het jaar 2022 uit uw aangiften omzetbelasting. Voor de meeste bedrijven geldt dat deze gegevens uiterlijk 31 januari 2023 beschikbaar zijn gesteld aan de Belastingdienst. Daarna stuurt de Belastingdienst deze gegevens aan ons door.

Let op

We kunnen ons voorstellen dat de berekening van het energie-intensiteitspercentage vragen bij u oproept. U beschikt immers zelf niet over het standaard jaarverbruik van uw energiemeters. Ook de modelprijs 2022 waarmee gerekend wordt, is pas in januari bekend.

Voor de meeste ondernemers zal echter het standaard jaarverbruik en de standaard jaarafname ongeveer overeenkomen met het werkelijke gebruik van de afgelopen jaren. Hiermee kunt u dus uw eigen energie-intensiteit al wel enigszins inschatten per januari 2023.

Subsidiebasis

 • Voor TEK gelden maximum bedragen per m3 gas en KwH elektriciteit*.
 • U ontvangt maximaal € 160.000 subsidie (per groep verbonden ondernemingen).
 • Omdat deze tegemoetkoming onder de Europese staatssteunregels valt, kijken we naar het totaalbedrag per onderneming, niet per energiecontract of per locatie.
 • U ontvangt alleen subsidie als de modelprijs van 2023 hoger is dan € 1,19/m³ voor gas en € 0,35/kWh voor elektriciteit. Deze tarieven noemen we de drempelprijs.
 • Over de energiekosten boven de drempelprijs wordt 50% subsidie verleend. Dit bedrag is exclusief btw.

*Wij rekenen met een maximale prijs. Voor gas is dit € 2,00, bestaande uit € 3,19 (maximale bedrag) – € 1,19 (minimale bedrag) per m3. Voor elektriciteit is dit € 0,60, bestaande uit € 0,95 (maximale bedrag) – € 0,35 (minimale bedrag) per kWh. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 50% van deze maximale bedragen. Dus 50% van € 2,00 = € 1,00 en 50% van € 0,60 = € 0,30.

 • Betaalt u meer dan € 3,19 per m3 gas? U ontvangt nooit meer dan € 2,00 per m3. Betaalt u minder dan € 3,19 per m3 gas? Dan rekenen wij met het bedrag dat u daadwerkelijk betaalt.
 • Betaalt u meer dan € 0,95 aan elektriciteit? U ontvangt nooit meer dan € 0,60 per KwH. Betaalt u minder dan € 0,95 per KwH? Dan rekenen wij met het bedrag dat u daadwerkelijk betaalt.

Hoeveel subsidie kunt u krijgen?

Om uw TEK-subsidie te bepalen maken we gebruiken van de modelprijs voor gas en elektriciteit. Omdat de prijs van energie niet vaststaat, betekent dit dat we vooraf niet met zekerheid kunnen bepalen hoeveel subsidie u krijgt. Wilt u weten hoe we uw maximale subsidie berekenen? Binnenkort zetten we rekenvoorbeelden op onze website waarmee u hierin inzicht krijgt.

Bekijk op onze pagina Rekenvoorbeelden subsidiebedrag TEK hoe wij uw voorschot berekenen.

Uw aanvraag voorbereiden

U heeft in ieder geval de volgende gegevens nodig voor uw aanvraag:

 • de gegevens van uw organisatie, zoals het KVK-nummer, het post- en bezoekadres en het rekeningnummer waarop wij het voorschot kunnen overmaken;
 • gegevens van de contactpersoon, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres;
 • EAN-nummers van uw gas en elektriciteitsaansluiting(en)
 • uw omzet over 2022

Aanvragen

TEK opent naar verwachting in het 1kwartaal van 2023. Zodra de precieze datum bekend is, melden wij dit op deze pagina. Zodra TEK opent, vraagt u met terugwerkende kracht aan over de periode november 2022 tot en met december 2023. U dient 1 aanvraag in voor deze hele periode. Dit doet u via een knop die wij na openstelling op deze pagina plaatsen.

Om in te loggen heeft u eHerkenning niveau 3 met machtiging ‘RVO diensten op niveau eH3’ (of hoger) of DigiD nodig. Als u DigiD gebruikt, moet u degene zijn die bij KVK geregistreerd staat als eigenaar of bestuurder van het bedrijf. Let op: eHerkenning of DigiD aanvragen duurt enkele dagen.

Wij vragen u alleen gebruik te maken van deze regeling als het echt noodzakelijk is. 

In de Kamerbrief van 14 oktober 2022 meer over de overbruggingsmogelijkheden tot aan openstelling van de TEK.

Na uw aanvraag

Aanvraag beoordelen

Als wij uw aanvraag ontvangen, beoordelen wij of deze aan de voorwaarden voldoet. We streven ernaar om binnen 8 weken een besluit te nemen op uw aanvraag. Lukt dat niet, dan stellen we u daarvan op de hoogte. Ook laten we u weten binnen welke termijn we de beslissing verwachten te nemen.

U kunt tot 6 weken na het besluit bezwaar bij ons indienen.

Voorschotverlening

U ontvangt direct na de positieve beslissing tot verlening een voorschot van 60% van de maximale subsidie. Nadat een besluit is genomen, staat het voorschot na ongeveer 5 werkdagen op uw rekening.

De definitie subsidie staat vooraf niet vast. Daarom is dit voorschot lager dan u misschien van ons gewend bent. We proberen hiermee te voorkomen dat u op een later moment een deel van het voorschot moet terugbetalen.

Vaststellen van uw definitieve subsidie

Keuren wij uw aanvraag goed? Dan vragen wij u een verzoek in te dienen om de definitieve subsidie vast te stellen. Hoe u dit doet en welke gegevens hiervoor nodig zijn hoort u van ons zodra dit bekend is.

Bekijk op onze pagina Rekenvoorbeelden subsidiebedrag TEK hoe wij uw definitieve subsidie berekenen.

Ook interessant voor u

Kijk ook op onze pagina ‘Hulp bij hogere energiekosten voor ondernemers‘. Hier vindt u andere regelingen die u wellicht helpen.

Publicaties

Meer weten?

Vragen?

Neem contact met ons op
Info in English

Wilt u advies of heeft u vragen over hoe om te gaan met hogere energiekosten?

 • Via het KVK Energieloket krijgt u persoonlijk advies en praktische informatie over energie besparen en verduurzamen van uw bedrijf.
 •  Het Ondernemersplein biedt u veel informatie over verduurzamen, energie opwekken, milieuregels en CO2 verminderen.

In opdracht van:

 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Rate this post

Power.nl
Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
product
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
Shopping cart