TenneT schat kosten van verduurzaming op 28 mrd

TenneT wil het elektriciteitsnetwerk zoveel mogelijk verduurzamen. En dan het liefst in de komende jaren. Dat betekent dat ons elektriciteitsnetwerk flexibeler moet worden, zonder in te boeten op de leveringszekerheid. Daarvoor zullen zij dus meer gaan investeren in het uitbreiden van het netwerk.

Nieuwe software voor systemen TenneT

De beheerder van ons hoogspanningsnetwerk past nu al hun systemen aan. Daarop kunnen straks miljoenen eindgebruikers worden aangesloten. Alle infrastructuur kan dan worden gecombineerd met het vernieuwde elektriciteitssysteem. Het zal werken met intelligente software op basis van blockchain technieken. De hoogspanningsnetwerken zullen dan gereed zijn voor een duurzaam systeem.

De kosten voor duurzame energie zullen gaan dalen, en er komen steeds meer duurzame bronnen bij op diverse locaties. Denk aan consumenten die zonnepanelen hebben, of een elektrische auto. Wanneer er energie wordt teruggeleverd aan het net, moet deze namelijk in balans zijn. De vernieuwde software is daarop ingespeeld.

Nieuw elektriciteitsnet voor offshore windenergie

Zo zijn ze een net op zee gaan ontwikkelen waarop windparken op zee kunnen worden aangesloten. En TenneT wil de bestaande capaciteit van 3.500 megawatt uitbreiden. Er zijn goede mogelijkheden om de offshore windcapaciteit verder uit te bouwen. Vooralsnog ramen ze de kosten op 28 mrd euro in de komende tien jaar.

Buitenlandse verbindingen worden ook uitgebreid

En niet alleen in Nederland is TenneT actief ook in Duitsland. Want de helft van het Duitse hoogspanningsnet is in handen van TenneT. Zo worden de hoogspanningsleidingen tussen België en Duitsland ook uitgebreid. Dit is positief voor de leveringszekerheid. Er staan vijf grote windparken gepland tot aan 2023. In de jaren erna moeten er nog veel meer parken bijkomen.

Vorig jaar heeft TenneT 16 terawattuur aan windenergie getransporteerd. Deze werd op de Duitse Noordzee geproduceerd. Ter vergelijking: in 2016 was dat nog 11 terawattuur.

Stapt u over naar duurzame energie

Nu u er toch bent kunt u eens gaan energie vergelijken en zien welke energieleverancier de duurzaamste energie levert. Door nu te kiezen voor goedkope duurzame energie bespaart u niet alleen veel geld, maar ook het milieu!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo