Teveel geïnde energiebelasting blijft liggen

RTLZ schrijft dat de Algemene Rekenkamer heeft berekend dat de teveel geïnde energiebelasting blijft liggen. Voor dit jaar zat er ruim 7.7 mrd in de subsidiepot. Nu blijkt uit onderzoek dat een derde daarvan blijft liggen. Consumenten zagen hun energiekosten flink stijgen. Meer dan de helft van de energiekosten bevat belastingen. Waaronder energiebelasting en de Opslag Duurzame energie. De overheid wil een ieder ermee stimuleren minder te verbruiken, en anderzijds moest de stijging de subsidiepot vullen.

Teveel geïnde energiebelasting blijft liggen en dat is zo’n 571 miljoen euro!

De Opslag Duurzame Energie is dus bedoeld voor het aanvullen van de subsidiepot. Daarom zijn we de afgelopen twee jaar ook zo’n €100 meer gaan betalen daarvoor. Bedrijven mogen aanvragen doen wanneer zij willen verduurzamen. De SDE+ heeft in 2017 486 miljoen euro uitgegeven aan duurzame energieprojecten. Nu blijkt dus dat er nog eens 571 miljoen euro in de subsidiepot zit. De Algemene Rekenkamer stelt zelfs dat de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven eenpaar jaar op rij.

Leg consumenten uit wat de planning is en waar hun geld naartoe gaat

De Rekenkamer wil dat burgers beter worden voorgelicht. Wat er gebeurd met hun betaalde energiebelasting en ODE. Het geïnde geld is uiteraard bedoeld voor de energietransitie. Vooral voor de lagere inkomens is de verhoging van de energiekosten een bittere pil. Organisaties zoals de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis pleitten dan ook voor een betere en eerlijke lastenverdeling. Minister Wiebes denkt wel na over een andere kostenverdeling. Er liggen plannen om de consument een derde te laten betalen in plaats van de helft. Want dat is wat er nu aan de orde is. Consumenten hoesten samen met bedrijven de kosten voor de belastingen op.

Zet teveel geïnde energiebelasting in voor lastenverlichting

In principe zou de teveel geïnde energiebelasting ingezet kunnen worden voor de lastenverlichting van consumenten. Met name de lage inkomens. Minister Kamp heeft eerder al eens geopperd de ODE te willen samensmelten met de energiebelasting. Daar kwam al ontzettend veel kritiek op. Het moet ten alle tijde duidelijk zijn wat er met het geïnde geld gebeurd. Het mooiste zou zijn dat er een einde komt aan de stijgingen van de energiekosten. Het is afwachten wat de overheid in petto heeft.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo