Thermische oceaanenergie voor Curaçao en Jamaica?

Het opwekken van energie kan op steeds modernere manieren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van stromingen, golven, algen, zeewier en off-shore wind- en zonneparken. Bluerise, een start-up uit Delft, hoopt volgend jaar installaties te plaatsen op Curaçao en Jamaica om zodoende de landen van elektriciteit te voorzien. Dit staat ook wel bekend als thermische oceaanenergie, een technologie die nog maar beperkt wordt ingezet.

De start-up wil energie winnen uit de oceaan, door de zogezegde OTEC-technologie (ocean thermal energy conversion). Het zou niet alleen zorgen voor energie, maar het moet ook zorgen voor kou voor de airco’s in de twee landen.

Diepzeekoeling

Het systeem werkt met behulp van buizen, welke warmte uit de bovenste lagen van de oceaan halen. De kou wordt uit de diepere lagen van de oceaan gehaald. Het warme water zal worden gebruikt om ammoniak te verdampen. Dat drijft vervolgens een generator aan welke stroom levert. Het koude water wordt ingezet om gebouwen te verkoelen: airco’s zullen dan niet langer nodig zijn. Dat bespaart niet alleen veel geld, maar is ook nog eens goed voor het milieu.

Volgens Remi Blokker, de medeoprichter van Bluerise, bestaat deze technologie al langer. Tot nu toe wordt het echter nog maar beperkt ingezet door Fransen en Amerikanen op militaire bases. De start-up wil het daarom in de praktijk zetten voor deze twee landen. In 2019 verwacht het bedrijf de eerste installaties te plaatsen. Het systeem zou 500 kilowatt moeten realiseren. De diepzeekoeling zou circa 3.000 huizen kunnen koelen.

Hoge investering

De leidingen en pompen maken het vooral erg prijzig. Dit zal erg secuur geplaatst moeten worden: de systemen kosten maar liefst 40 miljoen euro per stuk. Alhoewel dat veel lijkt, is de start-up ervan overtuigd dat het zichzelf snel terugverdiend. Het is bovendien erg gemakkelijk om nieuwe huizen aan te sluiten op het systeem.

Hoe werkt thermische oceaanenergie?

Benieuwd naar de werking van thermische oceaanenergie? De start-up heeft de onderstaande video samengesteld. Dat is ontzettend leuk om te bekijken.

PS: ook overstappen naar een duurzame energieleverancier? Vergelijk energieleveranciers en bespaar!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo