TNO en Enexis starten pilot voor verkoop overschot duurzame energie

tno
Volgens een bericht van het TNO zullen Enexis en TNO een pilot starten in het najaar waar men zijn overschot aan groene stroom kunnen verkopen aan bijvoorbeeld de naaste buren. Blijkt de pilot succesvol? Dan kan dit in de toekomst voortgezet worden. 

Pilot van start najaar in Breda

De pilot zal uitgevoerd worden onder 150 huishoudens woonachtig in Breda. Er is een zogenaamd verrekeningssysteem opgesteld waar de vergoeding tussen bijvoorbeeld buren onderling kan worden verrekend. Zij stellen geen nieuwe techniek te hebben ontworpen maar een nieuwe manier om de opgewekte duurzame energie onderling aan elkaar te leveren en te verrekenen. Het idee is als volgt: Consument A heeft een overschot aan duurzame energie dat word opgeslagen in een centrale wijkaccu in de buurt, vanwaar Consumenten de energie weer kunnen gebruiken.

Op die manier testen we een mogelijke invullen van een decentrale marktplaats voor energie, aldus Arjan van Diemen TNO.

Extra optie’s voor terugleveraars

Op dit moment levert een consument zijn overschot aan energie terug aan het elektriciteitsnet en ontvangt daar een vergoeding voor van de energieleverancier ook wel salderen genoemd. Met de pilot kunnen zij hun overschot aan energie ook terugleveren aan een accu die de energie dus opslaat. Er is een extra mogelijkheid gecreëerd voor een locale accu die tevens elektriciteit kan leveren voor consumenten die in het bezit zijn van een elektrische auto.

Verkoper en koper profiteren beide

Voor de verkoper levert het een extra financiële vergoeding op want de koper betaalt minder voor het opladen van zijn elektrische auto, de tarieven voor een elektrische laadpaal zijn namelijk duurder. Enexis en andere netbeheerders hebben daardoor niet te maken met transportkosten die over lange afstanden worden vervoerd omdat de duurzame energie in de wijk blijft. Hierdoor kunnen vraag en aanbod elkaar beter aanvullen, voor Enexis is de pilot van belang om te kunnen berekenen of zij hun investeringen aan het elektriciteitsnet achterwege kunnen laten.

Pilot succesvol? Dan is investeren in duurzame energie een goedkopere optie

Wanneer de pilot succesvol blijkt te zijn dan zou dit een prima alternatief zijn om de overgang naar duurzame energie te kunnen versnellen, voor consumenten ook een extra goede reden om te investeren in zonnepanelen met een hoger rendement.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken