Volgens TNO kunnen we in de toekomst ons elektriciteitsnetwerk efficiënter gebruiken en kunnen we als consument op een frequentere basis gebruik gaan maken van duurzame energie. TNO gebruikte daarvoor de PowerMatcher een techniek waarbij de vraag en het aanbod van energie en warmte uit zonne-energie en windenergie beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
PowerMatcher doorstaat succesvol de proef
De PowerMatcher is succesvol getest over een periode van drie jaar. Zoals een tiental woningen in de wijk Hoogkerk in Groningen die werden aangesloten op de PowerMatcher. De Smart grid kan op afstand verschillende apparatuur bedienen, denk hierbij aan verwarming en koeling, maar ook wasmachines en elektrische auto’s. Eerder werd de Smart grid ingezet in Denemarken op het eiland Bornholm daar werd het energiebeheer geregeld van 2000 woningen.
300 Haagse woningen deden mee aan test
De PowerMatcher werd de afgelopen 3 jaar gebruikt voor 300 appartementen in de wijk Leidschenveen-Ypenburg te Den Haag. In de 300 appartementen werden ook slimme waterpompen geïnstalleerd, de slimme waterpomp bediende de warm water voorziening, de verkoeling maar ook de verwarming in huis. Netbeheerder Stedin onderzocht vervolgens hoe de slimme waterpomp of een flexibele manier kon worden ingezet. Wanneer er voldoende aanbod was voor zonne-energie en windenergie werd de warmtepomp uitgeschakeld en maakt de smart grid gebruik van duurzame energie.
Flexibiliteit het hoogst met wisselende temperaturen
Vooral in de winter wanneer men had te maken met wisselende temperaturen kon het systeem een meer flexibel verbruik realiseren van meer dan 20%. Door over te schakelen naar duurzame energie wanneer er voldoende aanbod is hoeven er geen grote investeringen gedaan te worden om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren. Voor consumenten betekent dat een besparing maar ook voor de netbeheerder. De nieuwe techniek is een stap voorwaarts in de transitie naar duurzame energie.