Toch nog even snel de precariobelasting ingevoerd door tientallen gemeenten

precario belastingOndanks het feit dat dat de precariobelasting dit jaar nog zal worden afgeschaft hield dat een 70 gemeenten niet tegen om deze alsnog in te voeren. Zij hebben de kans gegrepen om nog tijdig de precarioheffing toe te passen op hun ondergrondse leidingen en kabels. Voor deze gemeenten betekent dit dus nog tien jaar lang inkomsten uit de precariobelasting. Eerder schreef EnergieVergelijking.nl al over de verhoogde precariobelasting 2017 waardoor onze energierekening duurder zal uitvallen.

Snelle invoering precarioheffing van 70 extra gemeenten voor 31 dec 2016

De precariobelasting is nog voor het einde van het jaar toegepast en zal worden doorberekend aan de netbeheerders. De netbeheerders berekenen dit vervolgens gewoon door aan de huishoudens die hierdoor hun energierekening zien stijgen. Het probleem met de precariobelasting is dat huishoudens en bedrijven die niet in de betreffende regio worden maar net erbuiten ook moeten meebetalen. Het aantal gemeenten dat in 2016 de precarioheffing toepaste lag op 160, een jaar eerder was dat nog maar 90.

Precariobelasting zal worden afgeschaft

Begin vorig jaar gaf Minister Plasterk al aan om de precariobelasting in zijn geheel af te schaffen maar pas in 2027. De gemeenten die de precario al in rekening brachten mochten dat tot 2027 doen. Maar door een overgangsregeling konden nog eens 70 extra gemeenten hiervan gebruik maken. Eind deze maand zal de Tweede Kamer zich dan ook over de omstreden regeling buigen. Netbeheer Nederland heeft berekend dat huishoudens en bedrijven door de versoepeling van de maatregel straks 3 miljard euro extra moeten betalen.

Bovengrondse precario blijft bestaan voor ondernemers

De precariobelasting voor ondernemers met terrassen of luifels zullen de heffing wel moeten blijven betalen omdat zij inkomsten genereren hiermee. Het probleem met de belasting is ook dat een gemeente dit naar eigen maatstaven mag verhogen zij zijn niet gebonden aan een plafond hierin. De precariobelasting is ook niet zichtbaar op onze energierekening deze vallen gewoon onder de kosten die wij moeten betalen aan de netbeheerder.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken