Transportcapaciteit mag verkocht worden door APX en Nord Pool Spot

elektriciteitsmast

De Autoriteit Consument & Markt heeft op de beurs de APX en de Nord Pool Spot aangewezen als partijen die de transportcapaciteit op de landgrenzen mogen verkopen. Deze beurzen bieden bedrijven straks de ruimte om te mogen transporteren over onze landsgrenzen.

Meer transportcapaciteit meer buitenlandse stroom

Voor de consumenten en bedrijven betekent dit goedkopere energieprijzen. De handelsbeurzen gaan dan de transportcapaciteit verhandelen en verkopen. De ACM ging eerder al akkoord met nieuwe veilingregels voor de transportcapaciteit. Dit biedt energiebedrijven nationaal en internationaal de kans om op een simpelere manier elektriciteit te kunnen inkopen.

Concurrentie bevorderend voor energiebedrijven

Door de grenscapaciteit te verdelen onder de twee beursbedrijven kan de marktkoppeling bij vraag en aanbod binnen en buiten Nederland worden gecombineerd. De drempels worden hiermee weggehaald voor de bedrijven om buiten de grenzen elektriciteit te kunnen inkopen. Door de inkoop van buitenlandse elektriciteit kan Nederland profiteren van goedkopere energieprijzen en dat vertaalt zich weer naar onze energierekening.

APX en Nord Pool Spot zijn getoetst aan eisen waaraan zij dienen te voldoen zoals integriteit, non discriminatie en de toetredingsdrempels alleen vanuit dat oogpunt mogen zij de grenscapaciteit verdelen. Meer grenscapaciteit zorgt ook voor een gezondere concurrentie op de energiemarkt voor de onderlinge energiebedrijven.

Beperkingen vallen weg door regelgeving

Vanaf 2016 komt er dus meer transportcapaciteit beschikbaar waar dat nu nog beperkt is. De veilingregels die dan gelden zorgen er ook voor dat energiebedrijven straks minder administratieve handelingen hoeven te verrichten bij de aankoop van elektriciteit over de grens. De regeling zal verplicht worden voor alle landen in de EU.

Bron:ACM

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken