Vattenfall heeft in 2014 opnieuw verliezen geleden door de warme winter en de dalende energieprijzen. Ook de afschrijvingen op haar gascentrales leverden een groot verlies op. Sinds Vattenfall Nuon heeft overgenomen in 2009 heeft het aardig moeten inboeten aan winsten.
Sluiten van gascentrales zorgt voor verliezen
De verkoop over 2014 daalde met 16% en Vattenfall moest het doen met een 3,1 mrd euro. De afschrijvingen op de energiecentrales kosten Vattenfall 380 mln euro. Alles bijelkaar opgeteld en afgeteld een verlies van 882 mln. De warme winter is er mede oorzaak van omdat de energieprijzen daardoor daalden. De vraag nam af en het aanbod nam toe, door de daling leed Vattenfall alleen maar meer verlies.
Het stopzetten van de kerncentrales eerder al zorgden het vorige jaar al voor een verlies. Sindsdien is de hele organisatie geherstructureerd. Andere oplossingen zoals het terugtrekken uit de bruinkoolsector bijvoorbeeld zorgden er voor dat de energieproductie minder werd.
Opnieuw de schop erin bij Vattenfall
Door de herstructuur toe te passen kon Vattenfall haar kosten verlagen met 1,5 mrd maar dit kon niet voorkomen dat ze weer in de rode cijfers terecht kwamen. Het bedrijf komt nu met een nieuwe verdeling in haar bedrijfssectoren, deze zullen worden onderverdeeld in 6 bedrijfstakken: verkoop, handel, en distributie, en warmte, windenergie, waterkracht en de kerncentrales.
Concurrentie hijgt in Nuon’s nek
Nuon heeft naast deze problemen ook 100.000 klanten zien vertrekken naar een andere energieleverancier. Daarop kwamen zij met een actie om de vaste klanten te belonen bij Nuon blijven loont, dit heeft ze ook enig succes opgeleverd. Veel energieleveranciers bieden alleen welkomstkortingen aan aan nieuwe klanten, vandaar dat klanten hun loyaliteit verliezen en daarom starten met energie vergelijken om vervolgens naar een goedkopere aanbieder te gaan.
Bron: RTL Nieuws