Vattenfall wil bruinkoolcentrales van de hand doen

kolencentrale

Vattenfall eigenaar van Nederlandse energieleverancier Nuon is bezig met het afstoten van zijn bruinkoolcentrales. Zij verwachten daarom ook om in het voorjaar van 2016 een verkoopovereenkomst te gaan sluiten met geïnteresseerden.

Tsjechische energiebedrijven willen bod doen op bruinkoolcentrale

De geïnteresseerden zijn energiebedrijven uit Tsjechië het gaat om EPH en CEZ die willen bieden op de bruinkoolcentrales van Vattenfall. Er zijn ook andere partijen die interesse hebben getoond zoals Macquarie een investeringsmaatschappij uit Australië en een bedrijf uit Duitsland.

Greenpeace wil bruinkoolcentrale ook kopen

Het Zweedse Vattenfall produceert 10% aan stroom afkomstig van hun bruinkoolcentrales. Maar omdat de Duitse regering heeft aangegeven om te willen stoppen met kernenergie gingen energiebedrijven meer over op het verstoken van bruinkool. Desondanks wil Vattenfall haar bruinkoolcentrales van de hand doen en heeft Greenpeace interesse getoond.

Greenpeace probeert zo vervuiling te voorkomen door de bruinkoolcentrales zelf te kopen. Om de CO2 uitstoot te beperken kunnen energiebedrijven biomassa gaan bijstoken en kunnen zij de beperking tot 25% verminderen. Daarop wil Vattenfall een subsidie aanvraag doen voor de extra bijstook van biomassa.

Energiebedrijven leggen miljardenclaims neer wegens inkomstenderving

Eerder gaven GDF Suez en EON al aan een miljardenclaim neer te gaan leggen wanneer hun centrales gesloten moeten worden. Zij hebben gloednieuwe kolencentrales gebouwd en willen gecompenseerd worden voor de verliezen die hieruit voortkomen. Ook Nuon wil een compensatie voor het sluiten van zijn kolencentrales maar heeft nog niet een exact bedrag genoemd.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken