Vergoeding stroomkosten bij thuisbeademing

stroomkosten beademingsapparaatWist u dat u in aanmerking kunt komen voor een vergoeding van de stroomkosten bij thuisbeademing? Zorgverzekeraars vergoeden dit namelijk vanuit de zorgverzekering. 

Vergoeding stroomkosten bij thuisbeademing

Degene die extra stroomkosten maakt omdat het afhankelijk is van thuisbeademingsapparatuur kan dit dus declareren. Het gaat hierbij om een nieuwe vergoeding, dus declareren kan enkel over 2019 en de komende jaren. Over de voorgaande jaren kan er geen vergoeding worden uitgekeerd. Er zal nog een definitieve vergoeding moeten worden vastgesteld. Dit zal begin 2020 duidelijk worden. De zorgverzekeraars zijn hierover in gesprek met het Centrum voor Thuisbeademing.

Exacte hoogte volgt later

Er zijn namelijk verschillende apparaten voor thuisbeademing. En het aantal uren dat een dergelijk apparaat aanstaat verschilt uiteraard ook. De tegemoetkoming wordt betaalt uit de basisverzekering. Voor degenen die te maken hebben met hogere stroomkosten in verband met thuisbeademing dus goed nieuws. De kosten voor de thuisbeademing apparatuur zelf komen uit de WLZ (Wet Langdurige Zorg).

Vooralsnog totdat de exacte vergoeding voor stroomkosten zijn vastgesteld is de huidige tegemoetkoming €1,44 per dag. Wanneer de kosten bekend zijn zullen zorgverzekeraars de bedragen aanpassen op hun website. Nog geen vergoeding voor stroomkosten aangevraagd? Bel uw eigen zorgverzekeraar voor meer informatie erover.

Extra hoge stroomkosten met een ademhalingsapparaat

Personen die gebruik moeten maken van mechanische ademhalingsapparatuur moesten de extra stroomkosten altijd zelf betalen. Naast de eigen bijdrage voor de zorg. Nederland kent ruim 4.000 patiënten die gebruik moeten maken van beademingsapparatuur. Denk daarbij aan patiënten met de ziekte: ALS, Cystic Fibrosis en andere gerelateerde spierziekten. De apparatuur is cruciaal voor deze patiënten. Maar het brengt wel extra energieverbruik met zich mee.

De apparaten verbruiken enorm veel stroom waardoor een patiënt soms wel honderden euro’s extra kwijt is aan de energierekening. Met de huidige vergoeding stroomkosten ontvangen ze maandelijks een bijdrage.  Op jaarbasis loopt dat dus op met een paar honderd euro aan extra vergoeding voor de stroomkosten. Het Zorginstituut heeft nu uitgesproken dat patiënten er recht op hebben. Ziekenhuizen krijgen wel de vergoeding van de stroomkosten bij beademingsapparatuur. Na inmenging van tv programma Kassa is de zaak gaan rollen. En krijgen thuispatiënten dat recht op vergoeding nu ook.

 

Power.nl
Logo